“Beauty Blender” Zdravka Joksimovića u Galeriji X Vitamin 1Foto: Galerija X Vitamin

Izložba Bjuti blender “Beauty Blender” Zdravka Joksimovića, koja će biti otvorena večeras u 19 sati u Galeriji X Vitamin predstavlja 13 skulptura ovog autora koje se nadovezuju na njegove prethodne radove iz ciklusa “Lečenje umetnošću” započetog 2017. godine.

“Naoružani “semantičkim nesvesnim”, Joksimovićevi varljivo apstraktni radovi odaju prerušeni angažman: ovi anonimni zidni reljefi aludiraju na sveprisutnost tableta, anonimnih zastupnica kako bolesti tako i zdravlja. Jer danas se i bolest i zdravlje “leče” tj. tretiraju na, uslovno rečeno, sličan način, lekovima odnosno vitaminima u kapsulama”, kaže istoričarka umetnosti Dušica Popović u tekstu kataloga izložbe Lečenje umetnošći ili umetnost lečenja).

Zdravko Joksimović rođen je 1960. godine na Buču u Crnoj Gori. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Koke Jankovića. Član ULUS-a od 1987. godine. Od 1992. godine radi na vajarskom odseku FLU. 2014. godine izabran u zvanje redovnog profesora. Na istom Fakultetu odbranio doktorski-umetnički projekat 2016.godine. sa temom „Poetika tela – komparativna analiza sopstvene skulptorske prakse i aktuelnih problematika tela u savremenoj svetskoj skulpturi. Ovo je njegova 49. samostalna izložba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari