Beč: Poslednji dani Pompeje uživo 1(c) Madrid Artes Digitales_1

U bečkoj dvorani Marxhalle otvorena je izložba „Poslednji dani Pompeje“ pre njenog uništenja.

Uz pomoć virtuelne stvarnosti, izložba pokušava da spoji istoriju i zabavu.

Erupcija Vezuva dovela je 79.godine do jedne od najvećih i verovatno najfascinantnijih katastrofa antičkog doba, do uništenja grada Pompeje, podsećaju iz Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Uz pomoć moderne tehnologije, zainteresovani mogu na izložbi da dožive „Poslednje dane
Pompeje“.

Deo izložbe čini imerzivna prostorija koja poslednje dane grada prikazuje uz pomoć projekcija i zvučnih efekata.
Vrhunac izložbe predstavlja „Metaverzum“ u kojem se pomoću VR-naočara može kretati kroz virtuelne prostorije vile koja je stvorena kombinovanjem različitih zgrada Pompeje.

Pored doživljaja sa video i audio sistemom sa trodimenzionalnim zvukom, informativne table objašnjavaju život u antičkom gradu, pružaju informacije o navikama u ishrani, o modi, dnevnim rutinama, smrtonosnoj erupciji i ponovnom otkrivanju u 18. veku.

Posebna pažnja usmerena je na ravnotežu između istorije, arheologije i zabave.

„Želimo da istoriju prikažemo na atraktivan način, tako da zainteresujemo ljude koji inače možda ne bi došli u dodir s njom. Ali istorijski deo je fundamentalan“, istakla je španska istoričarka umetnosti i kustoskinja Miriam Huescar.

Izložba „Poslednji dani Pompeje“ kao i prethodne izložbe organizovane u bečkoj dvorani Marxhalle,„Moneov vrt“, „Frida Kalo“ i „Tutankamon“, bazira se na istorijskim informacijama, kopijama različitih originalnih predmeta i upotrebi naočara za virtuelnu stvarnost, kako bi se znanje multimedijalno prenelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari