Fakultet Sarajevo Film Academy Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) pokreće novi doktorski programa „film factory“, koji je razvio jedan od najistaknutijih filmskih autora današnjice, mađarski reditelj Bela Tar, u saradnji sa vodećim svetskim filmskim imenima. Među najavljenim predavačima su: Aki Kaurismaki, Gas Van Sant, Aton Egoyan, Džim Džarmuš, Tilda Svinton.


„Želja nam je da u ovom vremenu sve veće devalvacije vizualnog jezika obrazujemo odrasle filmske stvaraoce koji razmišljaju odgovorno i u duhu humanizma, umetnike koji imaju individualan pogled i vlastitu formu izraza, a koji koriste svoje kreativne moći u odbranu ljudskog dostojanstva unutar realnosti koja nas okružuje“, izjavio je Bela Tar.

Podsetimo se, kultni mađarski reditelj odustao je od planova za pokretanje doktorskih studija filma u Splitu, o čemu su hrvatski mediji početkom godine izveštavali. Tar je tokom svog boravka na Sarajevo film festivalu za naš list otkrio svoje razočaranje dočekom na koji je naišao u Splitu.

„Želeli smo da to bude Split, ali je trenutno takva situacija da ne verujem da će se to dogoditi. Imam neke poteškoće sa lokalnom Umetničkom akademijom. Nisu dovoljno hrabri da prihvate ovaj projekat, i ako nastave da se ovako igraju sa mnom, moraću da nađem novu lokaciju, možda čak i u drugoj zemlji“, rekao je tada Tar.

Trogodišnji program na doktorskom nivou objediniće teoretski i praktični rad na način koji nije dostupan ni na jednoj filmskoj akademiji u svetu danas, gde isključivo vodeći stručnjaci iz sveta filma sprovode intenzivan studijski program pod generalnim mentorstvom Bele Tara, a koji rezultira filmovima bosanskohercegovačke produkcije.

Kandidati će tokom prve dve godine, na prostoru BiH, snimati po četiri kratka filma, dok će na trećoj godini završni radovi biti u vidu pripreme ili realizacije dugometražnog igranog filma. Svi filmovi će biti bosanskohercegovačke produkcije i koristiće lokalne resurse (glumci, filmska ekipa, tehnički resursi).

Konkurs za aplikacije je, uz dostupnu razvijenu šemu predavanja i navedene potvrđene trenere i predavače, dostupan na internet portalu programa www.filmfactory.ba, i otvoren je od danas do 21. oktobra, a rezultiraće izborom 16 kandidata.

Cena programa po godini studija će iznositi 15.000 evra, a kandidati će imati pomoć u traženju sredstava od fondacija i vlada zemalja iz kojih dolaze. Inicijalnu podršku za realizaciju projekta pružili su Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari