Sarajevo film festival otvoriće sutra svoja vrata svim ljubiteljima sedme umetnosti po 21. put projekcijom brazilskog filma „Druga majka“. Najveća filmska smotra u regionu do 22. avgusta prikazaće 259 filmova iz 57 država, a među slavnim gostima biće i glumac Benisio del Toro, ovogodišnji dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Oskarovcu će priznanje, koje su ranijih godina poneli, između ostalih i: Anđelina DŽoli, Gael Garsija Bernal, Stiv Bušenim, DŽafar Panahi, Majk Li, biti dodeljeno za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti. Del Toro će se sarajevskoj publici predstaviti dramom Fernanda Leona de Aranoe „Savršen dan“ u okviru programa Open Air, a održaće i predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.

Počasno Srce Sarajeva biće uručeno i jermensko-kanadskom reditelju Atomu Egojanu, dobitniku nekoliko nagrada u Kanu za film „Slatka sutrašnjica“ koji je imao i dve nominacije za Oskara. Reditelj, koji je proboj na svetsku filmsku scenu napravio ostvarenjem „Egzotika“, a komercijalni uspeh trilerom „Kloi“, svetsku premijeru svog poslednjeg film „Remember“, sa Kristoferom Plamerom, imaće na filmskim festivalima u Veneciji i Torontu. Retrospektiva njegovih filmova biće organizovana u okviru programa Posvećeno, a istu pažnju imaće i jedan od najoriginalnijih savremenih filmskih autora – filipinski reditelj Brilijante Mendoza. Kroz filmove prikazane u selekcijama Kana, Berlina, Venecije (poput „Iskasapljena“, „Womb“, „Taklub“, „Zarobljena“) publika će moći da upozna političke motive koji nadahnjuju Mendozin opus, te da vidi koliko se njegov rad temelji na kombinovanju dokumentarnog i fikcije. Zanimljivo je da su ova dva reditelja koja dolaze sa dva kraja sveta, rođeni iste godine – 1960.

No, kao i u svim prethodnim godinama, poseban naglasak je na filmskoj produkciji šireg regiona koja podrazumeva dvadesetak država. Upravo filmska ostvarenja iz tih zemalja takmiče se za najprestižniju nagradu Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma o kojoj će odlučivati žiri kome predsedava rumunski reditelj i dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu Kalin Peter Necer, a čiji su članovi i: umetnička direktorka filmskog festivala u Kartagini Dajana Bustamante, srpska rediteljka Maja Miloš, producent iz Velike Britanije Majk Dauni i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić.

Podatak da se na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu našlo čak šest igranih filmova iz regiona potvrđuje činjenicu da u autorskom i umetničkom smislu ovaj geografski prostor ima šta da ponudi, smatraju selektori. Neka od tih ostvarenja imaće svoje regionalne premijere upravo u takmičarskoj selekciji SFF-a. Tako će među ostvarenjima u trci za Srce Sarajeva biti i „Panama“ srpskog reditelja Pavla Vučkovića (svetska premijera u programu Specijalne projekcije u Kanu), zatim „Zivizdan“ Dalibora Matanića (Pulski laureat i dobitnik Gran prija za režiju u selekciji Izvestan pogled u Kanu), kao i „Saulov sin“ mađarskog reditelja Lasla Nemeša (Gran pri glavne selekcije Kana).

Zanimljivo je da se u glavnoj selekciji našlo čak šest debitantskih ostvarenja, i to (uz „Panamu“ i „Saulovog sina“) – „Čvor“ turskog reditelja Tunca Davuta, BiH ostvarenje „Naša svakodnevnica“ Ines Tanović, rumunski film „Kod tate kući“ Andreja Kohna, kao i tursko-francusko-nemačko-katarska koprodukcija „Mustang“ Deniz Gamze Erguven. U glavnom programu su i rumunski film „Blago“, grčki „Chevalier“ i austrijski „Supersvest“ u režiji nemačkog glumca Karla Markovica („Falsfikatori“, „Grand Budapest hotel“).

Pored „Paname“, srpsku kinematografiju u Sarajevu predstavljaće i ostvarenje Jelene Gavrilović „Sve je više stvari koje dolaze“, koji će na SFF-u imati svetsku premijeru među deset najboljih kratkih filmova. Takođe, u takmičarskoj selekciji dokumentarnih filmova naći će se i: „U mraku“ Gorana Stankovića, „U potrazi za snom“ Mladena Mitrovića (koprodukcija sa BiH i Hrvatskom), „Krš“ Vladimira Todorovića (Srbija, Francuska), „Flotel Europa“ Vladimira Tomića (Danska, Srbija), „Nedodirljivi“ Marije Ristić i Nemanje Babića (Bosna i Hercegovina, Srbija, UNMI Kosovo). U žiriju takmičarskog programa – kratki film su direktorka Evropske filmske akademije Marion During, rediteljka i montažerka iz Britanije Una Gunjak i direktorka Programa kratkometražnog filma Kanskog festivala Alis Harubi, dok će o najboljim dokumentarnim filmovima odlučivati: Boro Kontić, direktor Media centra Sarajevo, reditelj i pisac Žulijano Ribeiro Salgado i filmska autorka i video umetnica iz Švajcarske Anka Šmid.

Zvanične nagrade su kao i prošlih godina ostale iste: Srce Sarajeva za najbolji film, specijalna nagrada žirija, nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu, najbolji kratki film, dve specijalne plakete, te partnerske nagrade koje se dodjeljuju dan pre zvaničnih nagrada.

Domaćin ceremonije otvaranja 21. SFF-a, koja je zakazana za sutra u Narodnom pozorištu, jeste bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan, koji pored Del Tora, igra jednu od uloga u filmu „Savršen dan“.

Započet 1994. godine u opsadnom Sarajevu kao projekt koji može pokazati snagu otpora i važnost umetnosti i u takvim teškim vremenima, SFF je u proteklim godinama prerastao ne samo u jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija u BiH, već i u vodeći filmski festival u Jugoistočnoj Evropi.

Predanost nezavisnom filmu

Među gostima 21. SFF biće i nagrađivani glumac i reditelj Deni Hjuston, koji je ovogodišnji kustos Fondacije Katrin Kartlidž. On će u Sarajevu dodeliti stipendiju ove Fondacije, koja se poslednjih devet godina uručuje novim talentima koji na neki način utelovljuju integritet duha i predanost nezavisnom filmu ove tragično nastradale glumice, i koja daje priliku da se vide i čuju. Hjuston će predstaviti i film „Tigrovi“, u kojem igra jednu od glavnih uloga, zajedno sa rediteljem Danisom Tanovićem, u okviru programa Open Air.

Petnaest filmova iz Srbije

Uključujući i manjinske koprodukcije, iz Srbije će biti prikazano ukupno 15 ostvarenja, a treba još izdvojiti da će u programu U fokusu biti prikazano „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, kao i „Ti mene nosiš“ u režiji Ivone Juke, dok će u okviru Pretpremijera Stevan Filipović predstaviti svoj film „Pored mene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari