benksiFoto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

 

Novo Benksijevo delo ukradeno je pre neki dan, a nakon toga usledila su hapšenja u potrazi za njim.

Još jedan muškarac uhapšen je zbog sumnje da je počinio krađu i naneo štetu nakon što je u jugoistočnom Londonu uklonjen saobraćajni znak „STOP“, ukrašen Benksijevim „umetničkim rukopisom“, saopštila je policija.

Umetničko delo, znak za obavezno zaustavljanje koje je najpoznatiji ulični umetnik ukrasio s tri vojna drona, predstavljeno je pre tri dana u Pekamu, na uglu ulice Komeršal vej, piše Nova.rs.

Samo sat kasnije jedan muškarac je fotografisan i snimljen kako kleštima skida znak i odnosi ga, dok mu je pomagao još jedan muškarac.

Odmah je alarmirana policija, koja je u subotu uveče uhapsila jednog neimenovanog muškarca u dvadesetim godinama zbog krivičnog dela.

Nakon ispitivanja pušten je na slobodu do okončanja istrage.

Londonska Metopoliten policija saopštila je da je uhapšen još jedan muškarac.

Benksijev identitet i dalje je tajna

Ovaj drugi je u četrdesetim godinama, ali još nije pušten na slobodu, već je i dalje u pritvoru, prenosi BBC.

Svedoci su, istoga dana kada je Benksi predstavio svoje najnovije umetničko delo, potvrdivši na svom Instagram profilu da stoji iza ukrašavanja saobraćajnog znaka u Pekamu, snimili kako nepoznati muškarac, uz pomoć klešta skida rad najmisterioznijeg umetnika na svetu.

Metropoliten policija pokrenula je istragu čim je od opštinskog saveta primila prijavu o krađi.

– Svesni smo da se na internetu deli snimak na kom se vidi kako je znak uklonjen – saopštili su najpre iz policije, apelovavši da ih svako ko ima informacije o incidentu ili o tome gde se nalazi saobraćajni znak/delo kontaktira. A uprkos hapšenjima još uvek nema „ni traga ni glasa“ gde je sklonjen Benksijev rad.

Nakon uklanjanja, odnosno krađe umetničkog dela, lokalne vlasti su odmah postavile novi saobraćajni znak kako bi izbegli ugrožavanje ljudi, ali i saobraćaja.

Najnovije Benksijevo delo, čija je vrednost odmah procenjena na 500.000 funti, svi su protumačili kao umetnikov odgovor na rat u Gazi, s obzirom da je vojne dronove smestio na saobraćajni znak „STOP“ i to tačno preko puta filijale pekamskog pogrebnog zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari