Benksijevo novo delo u LondonuFoto: Jordan Pettitt/PA via AP

Najnovije delo uličnog umetnika Benksija, četvrto za četiri dana, koje se pojavilo danas u predgrađu Londona Pekamu, ukradeno je za manje od jednog sata nakon što je misteriozni umetnik objavio da je njegovo.

Čuveni strit art i grafiti umetnik poreklom iz Bristola, objavio je početkom popodneva preko Instagrama, fotografiju svog novog dela – siluetu vuka koji izgleda kao da zavija na mesec, naslikanu na satelitskoj anteni na jednom krovu.

Samo sat kasnije svedoci su videli kako ljudi skidaju tu antenu sa krova u predgrađu Pekam, u južnom delu Londona, i odnose je „u nepoznatom pravcu“, prenosi Beta.

Pekam je inače legendarni deo Londona u kojem su (po TV seriji „Mućke“) živeli i radili najsimpatičniji svetski sitni lopovi, prevaranti, preprodavci i probisveti – braća Del i Rodni Troter.

Svedok prave krađe u Pekamu, Tom Kelou, je ispričao za agenciju PA da je video tri muškarca sa merdevinama: jedan se preko njih popeo na krov, a druga dvojica su mu pridržavali merdevine, što stvarno deluje kao scena iz popularne serije.

Londonska policija je pozvana zbog krađe antene koja sadrži umetničko delo negde oko 14.00 po lokalnom vremenu.

Policija je saopštila da vodi istragu ali da još niko nije uhapšen.

To je četvrto umetničko delo koje je umetnik naslikao za četiri dana sa životinjama kao temom, na ulicama glavnog grada Britanije, što je neuobičajen tempo za Benksija, koji obično pravi pauzu od nekoliko nedelja, ili meseci između svojih ostvarenja.

U ponedeljak se pojavila koza na jednom zidu u Ričmondu, u zapadnom delu Londona. Dan posle su siluete dva slona čije surle se dodiruju naslikana na fasadi luksuzne londonske četvrti Čelzi, a juče su se pojavila tri majmuna, koji su balansirali zakačeni za železnički most u Šordiču, na istoku glavnog grada.

Kako Bi-Bi-Si (BBC) izveštava pretpostavlja se da će ova umetnička serija biti završena krajem nedelje.

Ta tema sa životinjama izazvala je brojne spekulacije oko značenja, neki u njoj vide vezu za klimatskom krizom, drugi sa Olimpijskim igrama, ili ratom u Gazi.

Neki su se pitali da li postoji i neka veza sa neredima ekstremne desnice prethodnih dana u Britaniji, pošto je umetnik više puta branio izbeglice.

Benksijeva dela koja dostižu cenu i od milion evra na aukcijama veoma su privlačna za kradljivce. U decembru u Londonu jedan saobraćajni znak na kome je on naslikao tri borbena drona, ukraden je usred bela dana pred mnogobrojnim svedocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari