Benksijeva izložba u Zagrebu 1Foto:Bruce McGowan / Alamy / Profimedia

Jutarnji list ekskluzivno saznaje da je u Zagrebu u planu velika izložba najpoznatijeg uličnog umetnika sveta Benksija. Koja će se najverovatnije otvoriti 2024, godine

Još uvek traju pregovori gde će se održati, a jedna od producentkinja koja organizuje izložbu Sanja Ajdinovski rekla je za Jutarnji list da još od februara 2022, traže prostor koji bi trebalo da bude jako velik.

“Verujem, da smo pri kraju procesa i da Benskijeva izložba definitivno dolazi 2024. godine, reč je o izložbi “Mistery of Banksy” koja je trenutno u Beču. Imali smo problem s jednom strukovnim udruženjem jer nije reč o originalima, što je i nemoguće jer se ne mogu preneti zidovi u muzej, a poznato je da ovaj umetnik ne autorizuje niti jednu izložbu. No brojke su u svim muzejima velike, dolaze posetitelji iz čitave regije“, kazala je Ajdinovski.

Izložbe posvećene umetniku koji deluje pod pseudonimom Benksi, trenutno se mogu pogledati na nekoliko lokacija na svetu.ž

Do sredine marta u Beču, na lokaciji Studio F, Wiener Stadthalle, pod nazivom „The Mystery of Banksy – A Genius Mind“.

Izloženo je 150 radova: grafiti, fotografije, skulpture, video instalacije i printovi na različitim materijalima kao što su platno, tkanina, aluminijum i pleksiglas reprodukovani su i sastavljeni posebno za ovu izložbu. Celinu zaokružuje uzbudljiv videodokumentarac koji ističe najvažnije faze karijere.

Kako su naveli iz Beča, „u skladu s Benksijevim motoom „Copyright is for losers ©TM“, ovaj omaž takođe nije službeno odobren zbog njegovog anonimnog statusa“.

Izložba posvećena umetniku otvorena je ovih dana i u Sao Paolu, zatim u Trstu u Salone degli Incanti, do 10. aprila, može se pogledati izložba nazvana „The Great Communicator. Banksy (Unauthorized Exhibition)“.

Kako navode uz izložbu: „Anonimnost, nevidljivost i sposobnost prenošenja poruka putem grafita čine Benksija fascinantnim i kontroverznim umetnikom.

Njegovi grafiti osuđuju rat i nasilje, protestuju protiv nepravdi u svetu, izvikuju poruke nade i slobode, bave se temama konformizma, migracijama i još mnogima“.

Ovaj umetnik i dalje odabire ostati anoniman, jednako kao i Elena Ferante u književnom svetu, iako se za oboje naslujuće ko su.

U čemu je tajna, zašto je ovaj umetnik blizak i publici i kritici nije teško zaključiti.

Njegova su dela poprilično direktna, jasno razumljiva, obraćaju se svima. Bore se s normama, nisu dvolična, i ljudi to osećaju.

Poznato je i da Benksi ne traži copyrigt na svoja dela pa mnogi ulični prodavci, i oni na tržnicama Londona, prodaju dela s prizorima koje je naslikao , i to poprilično uspešno, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari