Benksijeva „Maskara za Dan zaljubljenih“ šalje važnu poruku 1Foto: Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čuveni ulični umetnik Benksi potvrdio je da je mural koji skreće pažnju na nasilje nad ženama njegovo delo.

Naslikano je na zidu u Margejtu u Kentu i prikazuje karikaturu nasmejane domaćice iz 1950.tih  s otečenim okom i bez jednog zuba.

Ona nosi žute gumene rukavice za pranje sudova i  izgleda da je upravo gurnula svog supruga u frižider.

Pretpostavlja se, kako piše Gardijan, da je Benksi potvrdio da je delo njegovo postavljanjem serije fotografija na Instagramu na kojima je prikazana slika, uz natpis „Maskara za Dan zaljubljenih“.

Na slici se takođe nalazi smeće na tlu ispred umetničkog dela, uključujući polomljenu belu baštensku stolicu, plavi sanduk i praznu flašu piva.

Spekulacije o postu sugerišu da umetnik rođen u Bristolu spominje borbu protiv nasilja nad ženama na Dan zaljubljenih.

Podsećamo, u novembru Benksi je potvrdio da je napravio murale u gradu Borodijanka u Ukrajini.

Na jednom je prikazan muškarac koji liči na ruskog predsednika Vladimira Putina kako je bačen na pod tokom džudo meča sa dečakom, dok je na drugom prikazano dvoje dece kako koriste barikadu za tenkove kao klackalicu.

Prošlog meseca je objavljeno da je onlajn aukcija Benksijevih printova za prikupljanje novca za podršku Ukrajini bila meta hiljada „neprijateljskih napada“ iz Rusije.

Objašnjavajući zašto je odlučio da postane partner sa Fondacijom Legacy of War kako bi prikupio sredstva za podršku „našim prijateljima u Ukrajini“, Benksi je rekao: „U Ukrajini sam video kako je tim Legacy of War ušao i obezbedio medicinsku pomoć, grejalice, svežu vodu i pokazao prijateljsko lice prema nekim veoma očajnim ljudima u bombardovanoj zgradi. Pozajmili su mi i jedno od svojih kola hitne pomoći da radim, što se pokazalo izuzetno korisnim kada me je ljuta babuška zatekla kako slikam na njenoj zgradi i pozvala policiju.” kazao je, između ostalog,  Benksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari