Beogradski festival igre: Lutkari digitalnog doba 1Foto: Beogradski festival igre

– Na 16. Beogradskom festivalu igre katalonska plesna kompanija Grupa gespodina Serana sutra će u Pozorištu na Terzijama u dva ternima – popodnevnom i večernjem izvesti predstavu “Ptičica”…

..zajedničku kreaciju Aleksa Serana, Paua Palasiosa i Ferana Dordala. Serano i Palasios zajedno sa Davidom Muzinom su i igrači u ovom komadu, za koji je kostime uradila Nuria Mansano, a dizajn svetla i video programiranje Alberto Barbera.

Predstava je premijerno izvedena 2016. na festivalu u Barseloni.

Grupa gospodina Serana je pozorišna kompanija sa sedištem u Barseloni koja stvara originalne angažovane produkcije o savremenim aktuelnim temama koje govore o neusklađenim aspektima iskustva modernog čoveka.

Osnovana je 2006, a njen tročlani bazni tim, koji čine: Aleks Serano, Pau Palasios i Barbara Bloan, pojačan je velikim brojem umetnika sa kojima trajno sarađuje.

NJihove predstave su spoj živih video snimaka, maketa, teksta, performansi, zvuka i objekata. Sve ostalo je, kako kažu u ovoj trupi, “ zvuk, bes, kopiranje i montaža”.

Prikazuju isključivo originalne postavke sa kojima gostuje u Španiji i inostranstvu.

Grupa gospodina Serana ima podršku važnih španskih institucija, a kritičari je nazivaju “lutkarima digitalnog doba” i “majstori simulacije nad simulacijom”. Pre dve nedelje reperetor, na kome su predstave: “Kraljevstvo”, “Kuća u Aziji”, “Memo”, “Kontra. Prirode”, “Evropa”, “Hiljadu tužnih tigrova”, dopunili su premijerom novog komada “Evropa garden centar”

“Iznenađujuća katalonska kompanija je jedan od onih kreativnih fenomena koji menjaju lice savremene pozorišne scene. Uz pomoć blistave mašte, komad “Ptičica” uspostavlja paralelu između čuvenih Hičkokovih “Ptica” i fotografskog snimka na kojem nekoliko imigranata zaobilaze ogradu golf terena, ispred ravnodušnosti igrača golfa.

Migracija naroda i ptica, uslovljena je jednako nepopravljivim impulsom života, strah koji kruži oko njih prožet je nejasnim i iracionalnim osećanjima. Retko možete otkriti priču o migraciji koja vas toliko pomera”, pišu španski mediji o predstavi “Pričica” koju će danas videti publika 16. BFI.

“Ptičica” je multimedijalni performans sa živim video sadržajem, objektima, Hičkokovim “Pticama”, maketama, 2.000 minijaturnih životinja, ratovima, švercerima, masovnom migracijom i tri izvođača koji se bave ovim neumoljivim svetom između “dve opsene”.

U jednoj su: ratovi, suše, masovna seča šuma, zagađene obale, radna eksploatacija, politička nestabilnost, loši sanitarni uslovi, progon, prisilna deportacija, zloupotreba prirodnih resursa, osiromašeni izvori, nedostatak hrane… U drugoj: puni supermarketi, sigurne ulice, stabilnost, dobre zdravstvene usluge, sloboda, plaćeni rad, poštovanje ljudskih prava, dobrobit, recikliranje i obnovljiva energija, prosperitet, socijalna mobilnost… Između njih su jata ptica – hiljade ptica u migraciji koje neprestano prave nestvarne oblike na nebu.

“Kada smo započeli projekat, izbeglička i migrantska kriza eksplodirala je pred ‘civilizovanom’ Evropom, a mi smo bili usisani u vrtlog vesti, video snimka i osećanja besa i srama zbog onoga što smo gledali. Znamo da je danas situacija u vezi sa izbeglicama i migrantima toliko očajna da zahteva frontalan i odlučan pristup. Ali, upravo to želimo da izbegnemo. Prestali smo da pratimo video snimke i slike sa kojima su nas mediji i društvene mreže stalno bombardovali, jer nismo mogli pravilno da razmišljamo i sagledamo pozadinu. Počeli smo da tražimo nov pristup, manje direktan, manje ispunjenom besom, sramotom i strahom, sa više ljudskosti. Kroz metafore, praveći korak unazad da vidimo smisao u haosu; uklanjamo činjenice sve dok ne dobijemo njihovu suštinu, predlažemo veze između aktuelnih događaja, istorije i starinskih filmova ili fikcija, kako bi se stvorio nov pristup, vrlo lična, sveža tačka gledišta.

Apelujemo na saosećanje, upornost, nadu, odlučnost, a pre svega na emotivnu inteligenciju i kritičku misao publike”, kažu u Grupi gospodina Serana o “Pričici”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari