Beti Djordjevic foto Aleksandra Ignjatovicfoto Aleksandra Ignjatovic

Džez i soul pevačica Blagica Beti Đorđević, čiji je vokal oduševio i veliku Elu Ficdžerald toliko da su jedne noći, sedamdesetih godina, zajedno zapevale, održaće koncert povodom 50 godina karijere večeras (subota) u Kombank dvorani.

Pod sloganom „Neka srce kuca jače“, Beti slavi i 76. rođendan, a kao poklon publici pevačica je spremila specijalnu set listu koja na najbolji način rezimira karijeru dugu čak pet decenija – mešavinu džeza, soula, bluza i popa.

Njoj će se na bini pridružiti Tanja Bošković, Jovan Maljoković i umetnički ansambl „Stanislav Binički“.

Tim povodom Đorđević za Danas podseća na najranije dane otkrivanja svoje strasti prema muzici.

– Strast prema muzici nosim od malih nogu, od kad sam saznala za sebe. Rođena sam u Makedoniji, gde je sve vrvelo od dobre narodne muzike. Tako sam stekla prva saznanja. Tu i tamo, moglo se čuti nešto i od strane, što se meni odmah na prvu dopalo. Za moje uho su uvek bili ti izvođači kao što su Net King Kol, Sara Von, koji su interpretirali šlagere. Jako mi se to oduvek dopadalo, jer sam odmalena nosila muziku u sebi – kaže Đorđević.

Ona se priseća kako su se u vreme Jugoslavije obeležavali praznici kao 1. maj, 8. mart, zbog kojih su se često organizovane školske priredbe, na kojima je Beti bila glavna zvezda.

– Na tim priredbama sam bila i glavna glumica i pevačica, i to verovatno nije slučajno. Učitelji su čuli i osetili talenat kod mene, a ja sam već od malih nogu znala da želim da idem u muzičku školu. Međutim, ja sam dete sa sela. Na selu sam završila osmogodišnju školu, ali tamo, naravno, nije bilo niže muzičke, a bez niže se ne može ni srednja upisati. Tako da sam u Skoplju završila nižu i upisala srednju ovde, a dalje je, što bi Englezi rekli, history… Sve poznato – kaže Đorđević.

U istoriju je ušlo i to da su njeni muzički počeci vezani za Zapadnu Nemačku i tamošnje američke klubove, gde se, kako Beti podseća, znalo ko dolazi da sluša vrsnu muziku.

– Tada je soul muzika bila hit i mi smo morali da skidamo sve pesme sa top-liste. Odmah sam bila u prilici da pevam ono što najviše volim, od Arete Frenklin, preko Dajne Vošington, Dajane Ros, Vilsona Piketa, Džejmsa Brauna i da ne nabrajam sva velika imena iz soul muzike… Takođe, tu je i bluz, sve je to povezano, kao i sving – to je definitivno moj ritam… – ističe Đorđević i dodaje da je sa celokupnim takvim repertoarom početkom sedamdesetih došla u Beograd.

Taj period je obeležen nastupima koji su iz večeri u veče privlačili mnogobrojne goste.

– Sedamdesete u Beogradu su bile bum. Svako veče sam nastupala u čuvenom hotelu Jugoslavija, svako veče je bilo rezervisano i prepuno interesantnih i važnih ljudi… na važnim mestima… urednici sa radija, sa televizije. Tako sam upoznala i kompozitora Aleksandra Koraća, sa kojim sam imala veliku čast i zadovoljstvo da sarađujem. On je napisao najlepše pesme za mene, „Počnimo ljubav ispočetka“ između ostalih, koja je, eto vidite koliko dugo, i dalje živa – ukazuje Đorđević.

Beti je osamdesetih objavila desetak singlova i nastupala na brojnim festivalima: Beogradsko proleće, Hit parada, Opatija, Split…

Kasnije su na scenu stupile manje zahtevne note i turbo-folk, a Beti je ostala dosledna visokom kvalitetu u muzici, te se na takvoj muzičkoj sceni nije mnogo pojavljivala.

Pevala je u klubovima za probranu publiku.

Na Beoviziji 2018. godine sa Rambom Amadeusom izvodi pesmu „Nema te“, da bi 2019. moto 53. Bitefa upravo poneo slogan njenog velikog hita „Počnimo ljubav ispočetka“.

– Bilo je fantastično, imala sam u okviru Bitefa svoj koncert nastup. To je bilo predivno, potom je usledio i koncert u Domu omladine i evo, ovaj sad u Kombank dvorani. Iskreno se radujem nastupu. Neka bude sa srećom – poručuje Beti Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari