Montenegro film festival, najveća filmska manifestacija u Crnoj Gori, počinje danas i traje do 7. avgusta na prepoznatljivim filmskim hercegnovskim lokacijama – Kanli Kuli na kojoj se održava glavni takmičarski program, trgu Belavista, gde će se prikazivati dokumentarci, amfiteatru hercegnovskog pozorišta u kome se prikazuje selekcija studentskih filmova, dok će se na tvrđavi Forte Mare prikazati revija filmova učesnika i pobednika najvećih evropskih festivala.


Umetnički direktor i selektor glavnog takmičarskog i revijalnog programa je reditelj Srdan Golubović, a moto je „Festival kao slika raznolikosti rediteljskih svetova“: Festival otvara „Falsifikator“ Gorana Markovića, koji se prikazuje u okviru glavnog programa, a tu su još i: „Plavo je najtoplija boja“ kanskog pobednika Abdelatifa Kešiša, „Prošlost“ oskarovca Asgara Farhadija, italijanski „Salvo“ iz kanske Nedelje kritike, kao „Kongres“ Ari Folemana, koji je otvorio ovogodišnje izdanje Petnaest dana autora u Kanu. Festival će biti zatvoren novim filmom Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“. Srpsku kinematografiju će predstavljati i „Odumiranje“ Miloša Pušića i debitantsko ostvarenje „Skidanje“ Koste Đorđevića, a hrvatsku „Ljudožder vegetarijanac“ Branka Šmita i bioskopski megahit „Svećenikova djeca“ novskog laureata Vinka Brešana. Sa novim filmom Metoda Peveca „Tango Abrazos“ se predstavlja slovenačka kinematografija, a tu su i grčki film iz berlinskog Foruma „Ćerka“ Tanosa Anastopulosa, turski „Kalup“ Ali Ajdina, koji je prikazan u programu Nedelja kritike u Veneciji, i rumunski film „Roker“ Marina Krizana. Ove godine nema nijednog crnogorskog filma u takmičarskom programu, što je prvi put u poslednjih nekoliko godina. Ipak, na Kanlil kuli biće prikazan jednočasovni dokumentarni film Branka Baletića „Njegoš – jedna biografija. Noć skuplja dva vijeka“ kao doprinos festivala proslavi 200- godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

U sklopu pratećih programa Festival i Fondacija „Živko Nikolić“ objaviće i promovisati knjigu – scenario za film „Zubato sunce“ Živka Nikolića.

Za projekcije na Kanli kuli i na tvrđavi Forte mare ove godine iznajmljena je najmodernija digitalna oprema. Očekuje se veliki broj specijalnih gostiju i prijatelja festivala, ekipa i protagonista filmova koji su u konkurenciji. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Herceg Novi.

Dokumentarni i studentski filmovi

U selekciji dokumentarnih filmova, koja postoji već četiri godine u okviru Montenegro Film Festivala, a od prošle godine je i u takmičarskoj kategoriji, biće prikazano oko 40 ostvarenja iz 30 zemalja, među kojima i tri ovogodišnja crnogorska filma. Selektor ovog programa je Vladimir Perović, a prve noći je specijalna projekcija filma „Valter“ reditelja Andreja Aćina iz Srbije.

Od prošle godine u takmičarskoj kategoriji je i selekcija studentskih filmova, koja ove godine predstavlja 10 filmskih akademija iz regiona i prikazaće se 23 studentska filma. Selektor ovog programa, scenarista Srđan Koljević, ističe da u ovoj selekciji učestvuju sve postojeće filmske akademije od Skoplja do Ljubljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari