„Bez policije, moj rad verovatno ne bi bio u potpunosti pravilno shvaćen“: Andrej Josifovski alias Pijanista povodom decenije stvaralaštva (FOTO) 1Foto; Nebojša Babić

Povodom desetogodišnjice stvaralaštva nova knjiga i izložba Andreja Josifovskog alias Pijaniste „Pijanista od ranije poznat policiji“ – delo i zid 2014-2024“, nova knjiga i izložba poznatog street art umetnika u anegdatama o deceniji stvaralaštva poznatog street art umetnika.

Poznati street art umetnik i arhitekta Andrej Josifovski alias Pijanista, povodom decenije svog stvaralaštva održaće izložbu i promociju svoje nove monografije, „Pijanista od ranije poznat policiji“ – delo i zid 2014-2024 u Dorćol Platz .- u (Dobračina 59b), 17. oktobra, s početkom u 19 časova.

„Nova,  tačnije,druga knjiga „Pijanista – od ranije poznat policiji″ delo i zid 2014-2024, kroz anegdote opisuje i bogato ilustruje sva dešavanja u vezi sa oslikavanjem murala i izradu vizuelnih postavki u drugoj petoletki mog stvaralaštva”, kaže  Andrej Josifovski alias Pijanista.

Prema njegovim rečima ovo obimno izdanje od 650 strana grafički dizajniranih ilustracija i propratnog teksta koncipirano je kao prikaz njegovih odabranih radova, koji su nastajali u proteklih deset godina.

Ja volim Beograd
Foto: Petar Sarčev

“ Za razliku od prethodne monografije u kojoj su dominirale slike murala, ovoga puta u sadržaju, sticajem okolnosti, preovlađju prikazi skultpura, instalacija i performansa, pa je odraz te konceptualne simbolike sada u podnaslovu formulisan kao “delo i zid“, mada bi komotno moglo da stoji i “delo uza zid“” objašnjava Pijanista i dodaje da je knjiga u dvojezičnom formatu.

“Knjiga je ponovo štampana u dvojezičnom, srpsko-engleskom formatu, da bi bila razumljiva i ovde nadležnima u kulturi, koji se prave Englezi za sve ono što im je u opisu posla, a normalno i svetu gde je osnovna komunikacija na engleskom, te će tako i mogućnost da ove naše nameštenike, neko spolja obrazuje i usmerava, valjda biti veća”, smatra Pijanista.

On ističe da u njegovoj novoj monografiji, ima neuporedivo više tekstova nego u onoj iz prve petoletke.

“Tu su pre svega zapisi brojnih zanimljivosti koje su pratile moj rad, datih u vidu anegdota kao i tekstovi koji su kao odraz moje unutrašnje ekspresije pisani o samim radovima, mome narodu i otadžbini za dar”, ističe Pijanista.

„Bez policije, moj rad verovatno ne bi bio u potpunosti pravilno shvaćen“: Andrej Josifovski alias Pijanista povodom decenije stvaralaštva (FOTO) 2
Foto Marko Petrovic

Deo knjige čine i recenzije, koje potpisuju viđeniji ljudi naše kulturne i javne scene, kao što su: Anđela Petrović, Bojan Uzelac, Borka Božović, Borko Josifovski, Boško Drobnjak, Boško Ćirković Škabo, Dragoljub Zamurović, Dušan Čavić, Igor Rajković, Irina Subotić, Marina Kovačević, Marko Vidojković, Petar Peca Popović, Marko Šelić Marčelo, Rambo Amadeus, Siniša Kovačević, Slavimir Stojanović Futro, Stefan Janković i Stefan Tićmi.

Pijanista kaže da se odmah opredelio za samizdat režiju nove knjige, poučen ranijim lošim iskustvom, uzaludnog gubljenja dragocenog vremena sa izdavačima, koje je iskusio u vezi sa prvom  monografijom.

„Posebno, shodno značaju, želim da istaknem i to, da bez interaktivnosti i prisustva policije, moj rad verovatno ne bi bio u potpunosti pravilno shvaćen, te zato naglašavam da na izložbi i promociji knjige očekujem i njihovo pojavljivanje i to unapred pozdravljam i kao i svima ostalima, koji za ovo dešavanje budu zainteresovani, želim dobrodošlicu poručio je Andrej Josifovski Pijanista, dodajući još da izložba traje samo jednu noć.

 Pikaso, šta radiš to?

Jedna od prvih situacija sa policijom prema sećanju Andreja Josifovskog alias Pijaniste desila mu se još u osnovnoj školi. „ Moram priznati da sam za Pikasa prvi put saznao kada sam bio u osnovnoj školi, na jednom od časova likovnog, kada je učiteljica za jedan moj crtež rekla da je isti kao da ga je on crtao. Verujem da je htela da me pohvali, jer je to ime nekako posebno naglasila, mada sam bio zatečen time da je moj crtež baš toliko dobar. Uostalom, učiteljica je bila vrhovni autoritet i valjda je ona najbolje znala da oceni ko zaslužuje da ga porede s Pikasom. Кako god bilo, od tog trenutka Pikaso je za mene postao sinonim slikarstva, ime kojim bih voleo da me zovu. Ne znam kako, ali desilo se da moje prve stvaralačke poteze na zidu prekine dozivanje nekog, kome kao da sam bio dobro poznat: „Alooo, Pikasoooo! Alooooo, Šta radiš to?!“. Кada sam se okrenuo sa merdevina, video sam dva policajca u patrolnom automobilu, jedan žustro beše proturio glavu kroz prozor sa mesta vozača, dok se njegov suvozač tiskao preko njega, obojica strogo uglas vičući: „Pikasoooo! Pikasooo!“ Umetnost je, uverih se, božje čudo, a Pikaso njegov glavni protagonista, jer me ostaviše da svoje delo završim na miru.”, ispričao je Pijanista.

 

 

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari