U protekloj godini urađeno je sve što je trebalo da se uradi, Ministarstvo kulture ispunilo je sve svoje obaveze, svi ugovori su ispoštovani i sva sredstva preneta na račune, „položio je račun“ prisutnima na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije povodom rada ove institucije u 2010. godine predsednik Upravnog odbora Miki Manojlović.

Budžet je takođe već formiran i naznačena su sredstva za narednu godinu, dodao je v. d. direktora FCS Miroljub Vučković, i ona bi trebalo da budu otprilike za 30 odsto veća nego prethodne godine. Iako oblast kinematografije, sudeći po radu FCS, deluje uređenije nego pre i dalje nedostaje jedino što ovu, kao i svaku drugu oblast, suštinski može da uredi – novi zakon o kinematografiji. Na pitanje zašto je tako, Manojlović je odgovorio – Ne postoji politička saglasnost ljudi koji zakon mogu da donesu, kao ni razumevanje da je taj zakon neophodan“. Istakavši još jednom da je film najbrži, najjeftiniji i najbolji ambasador ove zemlje, Manojloviće je ipak rekao da ne misli da se situacija u kinematografiji može rešavati političkim putem, odnosno, da bi prevremeni izbori na primer bilo šta rešili. On je još jednom podvukao bolji rad samog FSC, njegovog UO u kome više neme turbulencija, već vlada saglasje što je učinilo da se projekti dovedu do kraja i da se ništa od sredstava ne vraća u budžet na kraju godine. Kao korak napred istaknut je i novi pravilnik, drugi po redu u ovom sastavu UO, koji prati dešavanja u ovoj sredini, ali i iskustva iz regiona i zemalja u Evropi, uz stimulativne i destimulativne mere. Te mere se pre svega odnose na poštovanje uslova za one koji dobiju sredstva na nekom od konkursa FSC. A upravo se raspisuje novi konkurs za dugometražni film (pod čime se podrazumeva i dokumentarni i animirani film duži od 70 minuta), koji će trajati od 30. decembra do 28. januara. O dobitnicima sredstava odlučivaće tročlana komisija koja se upravo formira, a oduke o dobitnicima biće objavljene sedam nedelja od objavljivanja konkursa. FSC daje do 30 odsto sredstava od budžeta projekta. Ovaj konkurs jedan je od već tradicionalnih pored onih za manjinske koprodukcije (koji će biti raspisan 1. februara), za kratki metar (sredinom februara) i razvoj scenarija (početkom marta). Tri novoustanovljena konkursa su: za unapređivanje filmskog izraza, koji će biti raspisivan svake dve godine, za postprodukciju i promociju i za razvoj projekta.

Filmovi finansirani od FCS

U 2010. godini premijerno je prikazano 14 filmova sufinansiranih od Ministarstva kulture putem konkursa FSC, a još četiri su finansirana su od samog Ministarstva. Od dugometražnih igranih filmova sa konkursa za 2010. u postprodukciji su dva – „Miris kiše ne Balkanu“ (Ljubiša Samardžić) i „Beli lavovi“ (Lazar Ristovski), snima se četiri: „O bubicama i herojima“ (Petar Pašić), Dr Rej i Đavoli“ (Dinko Tucaković), „Top je bio vreo“ (Slobodan Skerlić) i „Parada“ (Srđan Dragojević), a u pripremi su tri – „Krugovi“ (Srdan Golubović), „Ustanička ulica“ (Goran Gajić) i „Ničije dete“(Stefan Arsenijević).

Izdavaštvo i međunarodna saradnja

U izdavačkoj delatnosti rad FSC Vučković je ocenio kao solidan, a među pet objavljenih knjiga su i „Krugovi i kletve – kratki vodič kroz japanski i j-horor“, urednika Danasa Dragana Jovićevića. Međunarodna saradnja i plasman domaćih filmova u inostranstvu takođe su bili uspešni što potkrepljuju brojne nagrade na festivalima. Što se tiče podrške iz Euroimaža, nju je u prethodnoj godini dobio jedini film koji je konkurisao iz Srbije – „Krugovi“ Srdana Golubovića. Četiri bioskopske dvorane u novoj godini dobiće podršku za uvođenje digitalnih projekcija. Po novom načinu obračuna učešća, kotizacija za Srbiju za Euroimaž iznosiće oko 128.000 evra i povećavaće se svake godine za 20 odsto s obzirom na postignut uspeh u korišćenju ovog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari