U utorak naveče smederevska publika uživala je u vatrenom performansu trupe Irviš. Članovi ove austrijske grupe pokazali su se kao sjajni animatori. Oni su svojom predstavom „Let it burn“ zapalili atmosferu na Gradskom trgu. Udarali su u udaraljke i žonglirali vatrom sve do ponoći.


U sredu je na repertoaru bila predstava „Ja sam vetar“ Juna Fosea u produkciji Tvrđave teatar. Povodom ponovnog izvođenja na festivalu reditelj Stevan Bodroža je izjavio: „Drago mi je da je naša predstava izvođena i na Mucijevim danima u Beogradu i na Festivalu Grad teatar – Budva i da je imala svoj pozorišni život i između dva festivala Tvrđava teatra. To je dokaz da Foseova drama odlično funkcioniše u odnosu na publiku. Veliki kvalitet Foseovog komada je ono što je prećutano, a što vibrira između rečenica. Ova skrivena značenja su izašla na površinu u glumačkoj igri Milutina Miloševića i Bojana Žirovića. Živeći u dobu kada se ne sme pokazati slabost, svako od nas je bar jednom bio suočen sa pitanjem ima li život smisla. „Ja sam vetar“ nas vraća ovim bazičnim pitanjima i donosi katarzu.“ Predstava je izvedena van konkurencije u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Večeras Srpsko narodno pozorište izvodi poslednju predstavu u takmičarskom programu festivala. Reč o drami Edena fon Horvata „Priče iz bečke šume“ u režiji Ive Milošević. Komad „Priče iz bečke šume“ nemilosrdno raskrinkava bezdušnost srednje klase u doba nadirućeg fašizma. Rascep između proklamovane ideologije sreće i u osnovi dirljive potrebe za boljim, lepšim, većim, proizvodi egzotičnu, samoživu zver nesposobnu da sagleda sopstvenu ništavnost. U predstavi igraju: Nenad Pećinar, Milica Grujičić, Draginja Voganjac, Jugoslav Krajnov, Radoje Čupić, Aleksandar Gajin, Miroslav Fabri, Lidija Stevanović, Aleksandra Pljeskonjić…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari