Bibliotekari: Kultura ugrožena kao nikad do sada 1Foto: Irina Magrelo / Shutterstock.com

Bibliotekarsko društvo Srbije saopštilo je danas da još uvek nije dobilo odgovore od nadležnih o tarifi koja će se naplaćivati javnim bibliotekama za autorska prava izdatih knjiga, kao i da će borbu za javne biblioteke nastaviti „na sve raspoložive i legitimne načine“.

„Na sve raspoložive i legitimne načine nastavićemo našu borbu za javne biblioteke, za naše čitaoce, za čitavo društvo koje vrednuje poslove od opšteg interesa za državu i narod koje javne biblioteke obavljaju. Nećemo odustati od sopstvene misije omogućavanja kulturnog života srpskog naroda i to jednako i pod istim uslovima za sve“, navodi se u saopštenju.

Naveli su da su im navodna objašnjenja nadležnih „nejasna kao i pre“, da su „doživeli uvrede“, dodajući da smatraju da je kultura u Srbiji „atakom na javne biblioteke ugrožena kao nikada do sada“, prenosi Beta.

Društvo bibliotekata Srbije podsetilo je da naplata te tarife stupa na snagu od 1. januara 2025. godine i pozvalo građane da potpišu njihovu onlajn peticiju za odlaganje stupanja na snagu te naplate na sajtu „peticije.online“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari