Klub mladih arhitekata (KMA) sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu predstaviće od 15. do 25. maja u Magacinu u Kraljevića Marka projekat „Big“, kojim će prikazati dugogodišnju produkciju ideja koja ostaje nepoznata nakon rada na fakultetu, a posle izložbe najvećim delom će biti reciklirana.

Klub mladih arhitekata (KMA) sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu predstaviće od 15. do 25. maja u Magacinu u Kraljevića Marka projekat „Big“, kojim će prikazati dugogodišnju produkciju ideja koja ostaje nepoznata nakon rada na fakultetu, a posle izložbe najvećim delom će biti reciklirana. Ideja tog projekta je da prikaže kvantitet rada koji zahtevaju studije arhitekture od prosečnog studenta, sati uloženog truda i produkcije nerealizovanih arhitektonskih i urbanističkih rešenja. Takodje, projekat BIG predstaviće širem krugu javnosti kreativnost medju mladim arhitektama, a stručnoj javnosti ponudiće drugačiji pogled na moguća rešenja u oblasti arhitekture i urbanizma.
Prema navodima KMA, izložba rezimira odredjene aspekte rada na arhitektonskom projektu, koji su neophodni i kompleksni, a nemaju atraktivnost koju nosi finalni proizvod procesa. Tako na izložbi dolazi do sučeljavanja „atraktivnih“ i „neatraktivnih“ segmenata projekta. Studenti su dva meseca prilagali radove za izložbu, a prikupljena je oko tona radova.
U promociji akcije učestvovao je i glumac Zoran Cvijanović ispred Sektora za održivi razvoj, a po završetku izložbe, najveći deo postavke biće poslat na reciklažu. Projekat Big, čiji su autori Jelica Jovanović i Tamara Brajović, deo je i pratećeg programa Beogradske nedelje dizajna (Belgrade Design Week), koja je 11. maja zvanično zvaršena, kao i predstojeće Noći muzeja 17. maja.
Izložba će biti otvorena 15. maja uz nastup benda Inje, a tokom Noći muzeja biće izveden performans Live ARCHITECTURE – studenti arhitekture uživo će projektovati. Tim performansom žele da skrenu pažnju i na činjenicu da arhitektonska scena Srbije donedavno kao da nije ni postojala u očima običnog čoveka.
„Od trenutka kad je lokalna vlast uspostavila funkciju gradskog arhitekte, mnogi nisu znali da navedu jednog živog autora. Ni danas arhitekte nisu u boljoj poziciji – autorsko delo graditelja se još uvek ne prepoznaje. Mnoge novine pišu o objektima koji se grade i projektima u najavi, retko kad se spominje arhitekta. Dnevnici često donose vesti o izgradnji novih stanova, vlada o novim projektima, a niko ne pominje autore“, naveo je tim projekta BIG, ukazujući i da arhitekte vrlo retko učestvuju u TV emisijama, za razliku od brojnih drugih ličnosti u oblasti kulture – slikara, glumaca, književnika…
U želji da doprinese daljoj promociji stuke u javnosti, studenti arhitekture projektovaće u Noći muzeja za sve gradjane kojima je konsultacija i ideja arhitekte potrebna.
Prema navodima autora tog projekta, u Srbiji većina žitelja za probleme u okviru projektovanja i izgradnje konsultuje gradjevinske radnike ili sami improvizuju rešenja, koja su u često neodgovarajuća. S druge strane, mlade arhitekte ostaju nezaposlene i nije pružena ni mogućnost da uče kroz praksu i da budu uključeni u proces izgradnje objekata.
Projekat BIG uvršten je i u prateći program proslave 200 godina Univerziteta u Beogradu.
Partneri u realizaciji projekta su: BDW, Noć muzeja, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Rektorat BU, Dom omladine Beograda, Urbanistički zavod Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, IAUS, Sektor za odživi razvoj, Zelena omladina Srbije, Mladi istraživači Srbije…
Autori izložbe, odnosno tim projekta BIG čije: Andjelka Cvetković, Alen Spahić, Boris SSEVO, Marina Živković, Vladimir Nećakov, Ivana Gajić, Aleksandra Cheranić, Jovana Grujevska i Zorica Međo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari