bil friselFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Slavljeničko, 40. izdanje Beogradskog džez festivala biće održano od 24. do 28. oktobra 2024. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda.

Najstarija srpska džez manifestacija i ove godine publici će ponuditi vrhunski umetnički program, u kojem će učestvovati najaktuelniji džez umetnici današnjice. Ovogodišnji samit džez velemajstora zaokružujemo velikom premijerom – u Srbiju konačno dolazi Bil Frisel!

Pored ranije najavljena dva koncerta u MTS dvorani na 40. Beogradskom džez festivalu, koji će biti premijerna gostovanja – vodeća svetska džez pevačica Sesil Meklorin Salvant prvi put u Beogradu nastupa 24. oktobra, a sastav Buena Vista All Stars, koje predvodi sin slavnog kubanskog pevača Ibrahima Ferera, sviraće 28. oktobra premijerno u Srbiji – ovom prilikom najavljujemo i ekskluzivni koncert jednog od najznačajnijih gitarista sveta.

Gitarista, kompozitor i lider brojnih sastava različitog formata, Bil Frisel (Bill Frisell) je rođen u Baltimoru 1951. godine.

Uz Džona Skofilda i Peta Metinija – koje je Beogradski džez festival ranije predstavio – od osamdesetih čini zlatnu gitarsku trojku, za koju su godinama „rezervisane“ top pozicije u najprestižnijim svetskim anketama.

Tokom karijere šest puta je nominovan za Gremi, vodeću nagradu američke džez industrije, a jedan i dobio, za najbolji savremeni džez album „Unspeakable“ (2005).

Frisel se smatra jednim od stilski najraznovrsnijih muzičara današnjice. U osnovi džez gitarista, u svoju muziku uključuje i brojne druge žanrove popularne muzike, među kojima su folk, kantri, bluz, afro i tropikalija, rokenrol i Amerikana.

Snimio je pedesetak albuma pod svojim imenom, a na dugom spisku eminentnih umetnika sa kojima je sarađivao su i: Čarls Lojd, Džon Zorn, Pol Moušn, Elvis Kostelo, Džindžer Bejker, Suzan Vega, Riki Li Džons, Merijen Fejtful, Vinisijus Kantuarija, Džon Skofild, Pet Metini, Elvin Džons, Jan Garbarek, Vernon Rid, Dejvid Silvijan, Pol Blej, Hal Vilner, Dejv Holand, kao i reditelji Vim Venders (Hotel od milion dolara) i Gas Van Sant (Upoznati Forestera).

Posle duge saradnje sa produkcijama ECM i Nonesuch, Frisel se pre pet godina konačno obreo i u najslavnijoj džez kući svih vremena Blue Note, za koju je dosad snimio tri albuma.

Aktuelno ostvarenje „Four“ (2022) predstavlja skup meditativnih lirskih dragulja o gubitku, obnavljanju i prijateljstvima.

Snimio ga je u all-star kvartetu koji ćemo pozdraviti i u Beogradu, a koji još čine pijanista Džerald Klejton (trostruki prethodni gost festivala, sa svojim trijom i Čarlsom Lojdom), iskusni saksofonista i klarinetista Greg Tardi, kao i virtuozni Džonatan Blejk – jedan od najtraženijih bubnjara u modernom džezu.

Muziku odlikuju snažne melodije duboke emocije, nastale tokom prvih dana kovid izolacije. Bez basa u postavi, ona leluja u slobodnijem toku, sastavljajući svetove džeza, bluza i Amerikane, po prepoznatljivom Friselovom receptu.

Gitarista koji se prepoznaje po samo jednom tonu, Bil Frisel će konačno stupiti i na naše tlo: koncert sastava Four zakazan je za 28. oktobar u MTS dvorani u 19 časova.

Veličanstvena premijera za završnicu jubilarnog 40. izdanja Beogradskog džez festivala, baš na mestu koje je bilo poprište prvih Njuport džez festivala u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari