„Bilo bi šteta da biljke krepaju“ predstava koja je svaki put drugačija 1Foto: Promo Hartefact

Hartefakt počinje produkciju predstave „Bilo bi šteta da biljke krepaju“, pisca i reditelja Ivora Martinića, čija će premijera biti 13. i 14. septembra u Hartefakt kući na adresi Bulevar Despota Stefana 7, novom teatarskom prostoru u srcu Beograda.

U predstavi igraju Mina Obradović, Marko Vasiljević i Nedim Nezirović. Iako je autor ove intimne priče odlučio da tekst završi 2019. godine, svakom novom postavkom on se nadograđuje zbog čega predstava nikada nije ista.

Tekst ove drame je dva puta izveden u Hrvatskoj, u tri različite verzije bio je postavljen u Španiji i jednom u Argentini a u Srbiji će imati premijeru tokom drugog dela Hartefakt Festivala koji se odvija u okviru EuroPride.

-Bilo bi šteta da biljke krepaju drama je o prekidu dugogodišnje ljubavne veze – kaže autor projekta pisac i reditelj Ivor Marrinić.

Prema njegovim rečima kada se jedan iz para ne uspeva prisetiti najvažnijeg događaja u ljubavnoj vezi za onog drugog nastaje kriza koja aktivira niz egzistencijalnih pitanja i dilema.

-Kroz brojne susrete sada bivši ljubavni par pokušava doći do zajedničke istine, kako bi mogli krenuti dalje. Drama govori o potrebi da se ispriča intimna povijest, potrebi za zajedništvom i komunikacijom. Struktura drame je otvorena, pruža brojne mogućnosti izvođenja te zahtijeva od glumaca da posude vlastite biografije ili improviziraju slične – navodi Martinić.

Ovaj autor, kako se navodi, zapravo paralelno stvara dve autonomne predstave sa troje mladih glumaca koji na dva potpuno različita načina pričaju istu priču..

Otkirivanjem dela intime samih glumaca postiže se da svako izvođenje bude drugačije, čime im autor poverava uloge ko-autora.

Sve o predstojećim dešavima u Hartefaktu možete pratiti na https://heartefact.org/sr/naslovna ili na https://www.instagram.com/heartefact_/.
Kupovina ulaznica se vrši na https://www.tickets.rs/, a za više informacija možete nas kontaktirati na +381 62 8000349.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari