Novo izdanje internacionalnog filmskog festivala Cinema City počinje večeras u 20 sati, projekcijom filma „Osvajanje“, duhovitom polubiografijom bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija. Pričom o čoveku koji dobija moć, a gubi ženu započeće osmodnevna filmska avantura, koja će kroz osam selekcija Festivala, specijalne projekcije u čast članova žirija i 100 filmova, predstaviti tokove savremene svetske i domaće kinematografije.

U okviru selekcije domaćeg filma Nacionalna klasa biće prikazane tri premijere – „Jelena, Katarina, Marija“ u režiji Nikite Milivojevića, nastao na osnovu bestseler romana „New York, Beograd“ Dušana Miklje, film „Smrt čoveka na Balkanu“, reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića, koji će svetsku premijeru imati u Karlovim Varima, priča o usamljenom kompozitoru koji izvršava samoubistvo pred veb-kamerom svog računara i na originalan način otkriva satiričnu sliku našeg društva, i film „Zverinjak“ Marka Novakovića, drama koja se odigrava početkom devedesetih godina prošlog veka, u jednom srpskom selu blizu obale Drine, i svedoči o moralnom i istorijskom raspadu jedne zemlje.

Pored premijernih ostvarenja, za festivalske nagrade će se takmičiti još šest aktuelnih domaćih filmova – „Klip“ Maje Miloš, „Parada“ Srđana Dragojevića, „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ Bojana Vuletića, „Šešir profesora Koste Vujića“ Zdravka Šotre, „Ustanička ulica“ Miroslava Terzića i „Žućko – priča o Radivoju Koraću“ Gordana Matića.

U Press Exit Point takmičarskoj selekciji internacionalnog filma posetioci festivala Cinema City moći će da pogledaju neka od najznačajnijih filmskih ostvarenja nezavisne produkcije. Izbor filmova potpisuje filmski kritičar Dubravka Lakić, a oni se takmiče za nagradu Ibis.

Ovogodišnji selektor programa Up to 10.000 bucks – Young Talent Competition, Nikola Ležaić, izabrao je 26 filmova. Na konkursu tokom marta meseca prijavljeno je oko dve stotine filmova iz celog sveta. Biće predstavljena i tri filma („Gordon“, „Katarina“ i „Pola deset“) koji su jedan od rezultata Cinema Contact projekta, koji se realizuje u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija sufinansiranog od strane EU.

Educons Hungry Days, selekcija čiji je koncept uspešno predstavljen na prošlogodišnjem festivalu Cinema City, ove godine ulazi u takmičarski program Festivala. U okviru nje prikazuju se debitantski ili drugi filmovi nezavisne produkcije koji svet oko sebe posmatraju iz najneobičnijih perspektiva, a iza izbora od sedam filmova stoji selektor Stefan Ivančić, mladi reditelj-student.

Pored četiri takmičarske selekcije – Nacionalna klasa, Exit Point, Educons Hungry Days i Up to 10.000 Bucks, posetioci će biti u prilici da pogledaju izuzetne filmske izbore u revijalnim programima – Respect to Andreas Dresen, u čast gosta Festivala, jednog od najvažnijih savremenih nemačkih reditelja, 360°, panoramski program koji će predstaviti najatraktivnija ostvarenja nezavisne produkcije prema mišljenju publike svetskih festivala, Fokus: Mađarska, iza čijeg izbora stoji reditelj Bela Tar, a selekcije MTV predstavlja Burn Planet Rock koja donosi energične muzičke filmove i ostvarenja posvećena značajnim ikonama i fenomenima moderne umetnosti, poput grupe The Prodigy, Igi Popa, Marine Abramović i Sonje Savić.

Posebnu atrakciju Festivala ove godine čini Cinema Now Live Academy, program koji će predstaviti aktuelne filmske teme o kojima će govoriti neka od najznačajnijih imena svetskog i domaćeg filma.

Festival Cinema City trajaće do 23. juna. Lokacije su: scena „Pera Dobrinović“ – Srpsko narodno pozorište, Katolička porta – bioskop na otvorenom, Arena Cineplex i Kulturni centar Novog Sada, dok će na lokaciji Dunavski park, od ponedeljka do četvrtka u periodu od 18 do 20 sati, uz podršku BURN DJ tima, posetioci uživati u veseloj atmosferi Burn Chill Zone. 

Evropska filmska akademija u Novom Sadu

Cinema City internacionalni filmski festival biće, po prvi put u Srbiji, domaćin zasedanja Upravnog odbora Evropske filmske akademije koji će u Novom Sadu razmatrati selekciju kandidata za ovogodišnje Evropske filmske nagrade. Evropska filmska akademija, osnovana 1989. godine, okuplja oko 2600 filmskih profesionalaca sa ciljem unapređenja i promocije evropskog filmskog stvaralaštva. Predsednik Akademije je čuveni Vim Venders.

Dva domaća filma van Nacionalne klase

Producent Viktorija film iz Beograda i autorska ekipa filma „Doktor Rej i đavoli“ poslali su saopštenje u kome ističu da taj film neće učestvovati na festivalu Cinema City u Novom Sadu, u okviru programa Nacionalna klasa.

„Na više puta zvanično postavljeno pitanje ko je izvršio selekciju i od jedanaest filmova, koliko je snimljeno u prethodnoj godini, odabrao devet nismo dobili odgovor, koji mislimo da organizator ne duguje samo nama, nego i javnosti. Apsolutno podržavamo pravo svakog festivala na selekciju i umetnički integritet, ali budući da je sufinansiran društvenim sredstvima sa namerom da afirmiše domaću kinematografiju, naš je stav da neko mora da odgovorno stane iza ovakve odluke, posebno imajući u vidu da je naš film prikazan samo na zatvaranju Fest-a a da se u programu nalaze i filmovi koji se mogu već kupiti i na DVD-ju“, stoji u saopštenju. Pored filma „Doktor Rej i đavoli“ na festivalu neće biti prikazan ni film „Crna Zorica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari