Bitef otvara filozof Srećko Horvat 1Foto: Branko Ignjatović

Predstavom „Svita br.3“ Joris Lacoste-a sutra od 20 sati na sceni „LJuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta započeće 52. Bitef. Istoga dana od 17, a potom i od 20 sati na sceni Sava centra odigraće se, kao prolog festivala, predstava „Odilo. Obscuration. Oratorio“ Dragana Živadinova u koprodukciji Mladinskog teatra i Kina Šiška iz LJubljane.

Festival će sutradan svečano otvoriti filozof Srećko Horvat, pred drugo izvođenje „Svite br. 3“ na sceni JDP-a, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji u Kombank dvorani.

U predstavi koja otvara Bitef čuju se 28 jezika Evropske unije. Ona je interesantna i zato što govori o stanju u evropskim društvima ne samo u Uniji već šire u Evropi, o postojanju nelagode u društvu zbog rasizma, ksenofobije, ekonomskih problema, briga u životu običnih ljudi. Predstava želi da nam poruči da se ne krijemo od tih nelagoda, stoga je ona poziv na delovanje protiv njih, rečeno je na konferenciji.

– Za mene Evropska unija nije uzrok već protivotrov od ovih problema. Treba da radimo zajedno na izgradnji uzajamnog i međusobnog poštovanja i pomognemo ljudima u problemu – izjavio je Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji. Ovogodišnju podršku, naime, Bitef ima i od delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je podržala festival u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa. Fabrici je pogledao i prošlogodišnji Bitef i izrazio zadovoljstvo njegovim dometima.

– Bio sam impresioniran kvalitetom ali i intelektualnim i drugim izazovima koje su predstave prikazale beogradskoj publici. Stoga je Evropska unija odlučila da bude jedan od glavnih pokrovitelja ovogodišnjeg Bitefa – istakao je Fabrici. On je prisutnima saopštio da je festival okrenut Evropskoj kulturi jer 9 od 10 predstava dolaze upravo odatle. Shvativši da je ideja festivala u stvari poziv umetničkog sveta za više angažovanja i oni su odlučili da se angažuju, dodao je.

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, otkrio je „pikanterije“ koje posetioci Bitefa mogu da očekuju.

– Prvi dan Bitefa rešili smo da nazovemo EU dan na Bitefu, istog dana u EU info centru biće održana debata o evropskim vrednostima, koje su u poslednje vreme sve ugroženije. „Svita broj 3“, predstava Joris Lacoste-a pokreće ove teme, u kojoj ćemo videti 28 muzičkih numera na svim zvaničnim jezicima Evropske unije, a svaka od njih je zasnovana na dokumentarnom zapisu koju ukazuje na različite probleme narušavanja evropskih vrednosti – ističe Medenica i dodaje da je Bitef uvek bio politički osvešćen festival, „nikada nismo stavljali glavu u pesak pred najvećim izazovima savremenog sveta“. On je prisutne obavestio da će Bitef svečano 14. septembra na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta otvoriti jedan od vodećih filozofa Evrope mlađe generacije, angažovan u borbi za revitalizaciju evropskih vrednosti, hrvatski filozof Srećko Horvat.

Sastav žirija ovogodišnjeg Bitefa činiće predsednica Judit Čaki, iz Mađarske, pozorišna kritičarka i jedna od vodećih civilnih aktivistkinja savremenog mađarskog društva, pored nje tu će biti i: Radmila Vojvodić, pozorišna rediteljka iz Crne Gore, Bojana Mladenović, koreografkinja i direktorka škole za nove plesne tendencije u Amsterdamu, Brajs Lis, pozorišni kritičar iz Londona, i glumica Aleksandra Janković. Oni će dodeliti nagrade u dve kategorije Grand prix i specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“. Pored toga Bitef dodeljuje i nagradu za najbolju režiju, a žiri za nju će činiti: Gordana Popović, urednica kulturne rubrike Politike, Borka Golubović Trebješanin, novinarka Politike, Ana Tasić, kritičarka Politike, i dvojica reditelja Egon Savin i Milan Nešković.

Miloš Latinović, direktor Bitefa, saopštio je da će javni servis RTS direktno prenositi predstavu „Komadi bez ljudi“ i predstavu „Prljavština“, koju će svi koji se nađu na Trgu Nikole Pašića moći da prate preko velikog ekrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari