Bitno je doći na Dane „Zorana Radmilovića“ i učestvovati na njima 1Foto: Pozorište TK Zoran Radmilović

„Lepo je ovih dana biti u Zaječaru“ ocena je Milije Vukovića, predsednika stručnog žirija 25. „Dana Zorana Radmilovića“

Sa njim se sigurno slaže i publika koja je i druge festivalske večeri dugotrajnim aplauzom nagradila ansambl Narodnog pozorišta iz Niša koji je izveo komad „Herostat“ u režiji Irfana Mensura i po tekstu ruskog autora Grigorija Gorina.

Možda vremenski udaljena, ova predstava potpisana kao tragikomedija zbog priče o večitoj borbi dobra i zla primerena je za sva vremena i sve prostore. Priča prati grčkog trgovca Herostrata koji je u težnji da dostigne slavu i besmrtnost 356.godine pre neove ere spalio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda. Mada napisana 1972. godine, priča Gorina i danas je aktuelna i objašnjava da onog trenutka kada želiš da promovišeš svoju nemoć i primitivizam, postaješ Herostrat. Herostrat nije samo mladić nepoznatog porekla koji je spalio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda, već je i simbol za sve ljude koji iz anonimnosti žele da izađu na pogrešan način. „Herostrat“ je priča o manipulaciji novcem, moći i vlašću, koja kroz vekove stihijski razara čitavo čovečanstvo i ova predstava, potpisana je inače kao tragikomedija, prema rečima reditelja upozorava na sarkastičan način.

-Ova predstava je predstava opomene, ovo je predstava naše histerije koju mi živimo i predstava o svim Herostratima koji nas danas okružuju, a i sutra će. Naši Herostrati nemaju šta da zapale, ali postoje drugi načini da izađu iz svojih malih, jadnih života, naravno, na pogrešan način. – ne skrivajući radost što je njegova predstava uvrštena u ovogodišnju selekciju objašnjava Irfan Mensur, ističući: “Bitno je doći na Dane “Zorana Radmilovića” i učestvovati na jednoj ovakvoj manifestaciji”.

“Zoranovim brkom” za glumca večeri nagrađen je Aleksandra Krstić za ulogu Kleona koji je govoreći o publici i dobijenoj nagradi naglasio da je zaječarska publika, publika koja voli pozorište, i koja stalno tu dolazi i da se oseća ta njihova energija.

-Svakom glumcu je velika čast da dobije ovo priznanje i ovu nagradu. Baš sam nekako srećan. Ova nagrada mi puno znači pogotovu što je jedna od prvih nagrada inače, a više od toga je to što sam ovde bio u angažmanu od 1998. do 2000.godine, tako da mi je mnogo drago što sam baš ovde dobio večeras tu lepu i prestižnu nagradu. Veoma sam prijatno iznenađen.

U Pozorištu Tiočke Krajine „Zoran Radmilović“ večeras je na programu predstava “I konje ubijaju, zar ne?”, koju je po dramatizaciji Milice Konstatinović u Madlenianumu režirao Boris Todorović. Prethodiće joj promocija izdanja Sterijinog pozorja na kojoj će govoriti tetarolozi dr Miroslav-Miki Radonjić i Goran Ibrajter, urednik festivalskog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari