Dragan BjelogrlićDragan Bjelogrlić, foto: Photo: M.A./ATAImages

Proslavljeni reditelj Dragan Bjelogrlić, u saradnji sa renomiranim francuskim producentom i rediteljem Ladž Lijem, već nekoliko meseci radi na scenariju i pripremama za film koji istražuje fascinantan život nedavno preminulog glumca Alena Delona i njegov odnos sa Stevicom Markovićem, njegovim dugogodišnjim telohraniteljem i prijateljem, ekskluzivno otkriva Blic.

Dragan Bjelogrlić priprema projekt koji je do sada držao u tajnosti, ali je iznenadna smrt Delona ubrzala potpisivanje ugovora i početak rada na ovom međunarodnom filmskom projektu.

Misteriozna smrt Delonovog telohranitelja izazvala je veliku aferu, poznatu kao „afera Marković-Delon“, koja je mesecima potresala Francusku. Istraga, koju su pomno pratili svi francuski mediji, obuhvatila je sve od korzikanske mafije, preko francuskog džet seta, do vrhunskih političkih krugova. Slučaj nikada nije rešen.

Bjelogrlića su uvek zanimale istinite, ali kontroverzne priče iz savremene istorije koje su dobro poznate, ali skrivaju neistražene detalje. Njegovi filmovi, kao što su ‘Montevidej’, ‘Senke nad Balanom’, ‘Toma’ i ‘Čuvar formule’, osvajali su publiku upravo tim karakteristikama. Poslednjih godina posvetio se istraživanju ‘afere Marković-Delon’ i tokom premijere ‘Čuvara’ u Parizu, razgovarao je sa Entonijem Delonom, sinom proslavljenog glumca, o mogućnosti snimanja filma o njegovom ocu i njegovom odnosu sa srpskim telohraniteljem“, otkriva izvor blizak produkcijskoj kući Kobrafilm.

Prema informacijama Blica, Bjelogrlić planira da otkrije do sada nepoznate detalje afere koja je uzburkala francusku javnost 70-ih godina.

Snimanje ovog ambicioznog filma očekuje se krajem naredne godine, na autentičnim lokacijama u Beogradu i Parizu, a u timu će biti i francuski i srpski umetnici, kako u autorskom, tako i u glumačkom segmentu.

Ko je bio Stevica Marković?

Stevica Marković, rodom iz Beograda sa Sava Male, u mladosti je trenirao borilačke veštine i često se nalazio u problematičnim situacijama. Njegovi ambicije su rasle, želeo je da se priključi visokom društvu, a zatim ga je prijatelj Miloš Milošević upoznao sa Alenom Delonom, poznatim francuskim glumcem čija je karijera bila na vrhuncu.

Marković je ubrzo postao Delonov telohranitelj, a njihov odnos je postao toliko blizak da je Marković počeo da živi u prizemlju Delonove kuće u Parizu. Pisalo se da je dobro zarađivao kod Delona, ali da je novac trošio na kocku, noćni život i konjske trke, što se bračnom paru Delon nije svidelo, pa su mu 1968. godine ponudili otpremninu. Međutim, Marković je odbio ovu ponudu i počeo da postavlja uslove koji nisu odgovarali porodici Delon.

Nekoliko dana kasnije, na deponiji blizu Pariza pronađeno je telo Stevice Markovića. Istraga o ubistvu trajala je nekoliko godina, ispitano je na stotine svedoka, uključujući i Alena Delona. Detalji izneti tokom suđenja izazvali su pravi potres u umetničkim, ali još više u političkim krugovima Pariza. I pored velike medijske pažnje, ubica ili ubice nikada nisu pronađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari