Blur ima novi album, a na jednoj pesmi pominje se i Beograd 1Foto: Mairo Cinquetti / Zuma Press / Profimedia

 

Engleski brit-pop bend Blur objavio je svoj novi album pod nazivom The Ballad of Darren, a u jednoj pesmi pominje se i Beograd.

Ovaj, deveti po redu album, objavljen je nakon osmogodišnje pauze ovog čuvenog benda i za sada nailazi mahom na pozitivne reakcije kritike i fanova.

Ono što je zanimljivo za fanove iz naše zemlje je da se u pesmi Russian Strings pominje i Beograd:

„Flew to Belgrade

Stayed in a hotel, sinking

Went to museums, tobacco and mid-week grave diggers“

Dejmon Albarn u pesmi opisuje teme nepovezanosti, eskapizma i prolazne prirode ljudskog postojanja, a sve to u društvu kome dominiraju tehnologija i virtuelni svet.

Odsustvo kontrole simbolički je prikazano kroz konce kojima neko drugi upravlja, a naziv pesme i pominjanje balalajke očigledno upućuje na to da se odnosi na ruski narod.

Otkud Beograd nakon pominjanja blokova koji se ruše? Da li se ovaj dolazak u hotel koji tone, poseta muzejima i druga melanholična iskustva imaju veze sa Rusima koji su došli u Srbiju?

Znamo da Albarn koristi političke teme kao osnove za pesme, jer je to pominjao u intervjuima, ali koliko je ova pesma univerzalna, a koliko konkretna, za sada nije sasvim poznato.

Želja za ljudskom povezanošću i životu u trenutku svakako jeste, ali tu je i spremnost da se suočimo sa svakodnevicom umesto da tražimo način za bekstvo.

Glupa Blur nije nastupala u Srbiji, a sam Dejmon Albarn boravio je u Novom Sadu 2014. godine, kada je nastupio na festivalu Exit.

A, osim toga, spot za pesmu Sillent Running njegovog benda Gorillaz, sniman je u Beogradu, ali nije poznato da li je Albarn tada bio u poseti našem glavnom gradu, piše N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari