“Bog masakra” premijerno u subotičkom Narodnom pozorištu 1Foto: J. Patarčić

Predstava “Bog masakra”, po tekstu Jasmine Reza, a u režiji Jane Maričić, premijerno će biti izvedena na sceni “Jadran”, u subotu, 21. maja, s početkom u 19.30 časova. Ovo je treća premijera Drame na srpskom jeziku u ovoj sezoni, a donosi priču o dva roditeljska para koji se, pod pritiskom savršenstva, nalaze kako bi rešili problem nastao tučom njihovih devetogodišnjih sinova.

Rediteljka Jana Maričić po prvi put je u subotičkom Narodnom pozorištu, a kako je rekla, došla je na poziv umetničke direktorke Olje Đorđević koja joj je predložila da radi ovaj komad.

Kao majci dvoje dece, objasnila je da joj je ova tema veoma bliska, jer zna koliko roditelji mogu da budu komični, ali i potpuno izgubljeni u želji da isprate sve sadržaje i zahteve, od zdrave ishrane do ulaganja u intelektualni, emocionalni i kreativni razvoj deteta, a potom i da puknu iz najbolje namere.

“Današnji roditelji su pod velikim pritiskom izvrsnosti. Pod pritiskom da sve radimo pažljivo i kako treba. Pod pritiskom korektnosti i asertivne komunikacije, uvažanjavanja tuđih emocija, a kako se još uvek ne snalazimo dovoljno u tim zahtevima, tako će i ova dva naša roditeljska para na duhovite, ali i potresne načine ispoljiti neke neočekivane emocije, u prvom redu agresuju”, objasnila je Maričić.

“Bog masakra” premijerno u subotičkom Narodnom pozorištu 2
Foto: J. Patarčić

Prema rečima glumice Jelene Mihajlović, publika će imati priliku da prati put roditelja od prve slike kada se sretnu i pokažu u najboljem svetlu i namerama, sa svim onim što smatraju najvećim roditeljskim i ljudskim kvalitetima, do trenutka kada se sve te slike potpuno rasprše.

“Živimo u veoma komplikovanom vremenu kada je nemoguće sagledati šta je prava odluka koja nosi najmanje posledica. Od tog pritiska, svako od njih pojedinačno ima svoje trenutke pucanja i svako to pucanje je potresno, a ono što je najvažnije, jeste da je cela predstava jako duhovita, da ima i kritički odnos ne samo prema likovima, nego i prema svetu u kojem ti likovi žive”, kazala je Mihajlović.

Lik savremene majke u predstavi tumači glumica Sanja Moravčić, koja će prikazati kako se današnje majke trude da prate raznorazna uputstva kako biti “divna i uspešna majka koja ima divnu i uspešnu decu”.

“Predstava će biti uzbudljiva i za roditelje koji imaju decu, ali i za sve mlade ljude koji nemaju decu, a koji sigurno imaju svoj stav o današnjem svetu”, poručila je Moravčić.

U predstavi igraju još glumci Miloš Stanković i Igor Greksa, a nakon ove, u Narodnom pozorištu Subotica se očekuje i premijera Drame na mađarskom jeziku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari