Bogat avgustovski program Muzeja afričke umetnosti za sve uzraste 1Foto: Promo

Muzej afričke umetnosti pripremio je raznovrstan program za avgust koji će obuhvatiti nekoliko događaja za sve uzraste koji promovišu afričku kulturu i umetnost.

Tokom letnjeg raspusta biće održan besplatan program za srednjoškolce pod nazivom „Boje Afrike – kreativne radionice i izložba radova”.

Programom su predviđene dve teme i dve likovne tehnike uz pomoć kojih će srednjoškolci kreirati samostalne likovne radove. Zainteresovani učenici se mogu opredeliti da pohađaju kurs u jednom od dva termina – grupa 1: radionice keramike – od 19. do 23. avgusta, 10-14 časova i grupa 2: radionice grafike – od 26. do 30. avgusta, 10-14 časova.

U okviru svakog od dva petodnevna mini-kursa učesnici će se na uvodnom predavanju kustosa upoznati sa temama koje će potom obrađivati na radionicama.

Završni deo programa održaće se 31. avgusta kada će polaznici obe grupe, uz pomoć kustosa, kreirati izložbu svojih radova. Svečano otvaranje izložbe, dodela potvrda i nagrada za najuspešnije radove održaće se 1. septembra u 14 časova.

Radionice vode Milica Josimov, vajar/konzervator, Marija Miloš, viši kustos, i Milica Naumov, kustos.
Tradicionalni program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

Tokom avgusta biće organizovana autorska i stručna vođenja za odrasle posetioce kroz aktuelnu izložbu „Zdravko Pečar – (Auto)portreti”, dok će za decu uzrasta od 6 do 12 godina biti priređena kreativna radionica za decu „Pišem ti pismo“.

Pored čuvanja, obrade i izlaganja predmeta afričkih kultura i umetnosti, Muzej afričke umetnosti poseduje i dragocenu arhivu – beleške, pisma, razglednice, fotografije i druge vidove dokumentarne građe, koja je nastala tokom putovanja osnivača muzeja Vede Zagorac i Zdravka Pečara u Afriku.

Na radionici „Pišem ti pismo” koja je inspirisana aktuelnom izložbom deca će imati zadatak da napišu pismo, koje, u skladu sa sadržajem može biti i ukrašeno, a tokom programa upoznaće se sa strukturom pisanja pisma, pravilnim načinom adresovanja koverte i slanja poštom.

Kombinovanjem teksta, crteža, kolaža i isečaka iz novina, cilj radionice je da deca napišu dva pisma: jedno pismo, koje će ubaciti u poštansko sanduče Muzeja, i drugo pismo, koje će pokloniti, ili poslati nekoj dragoj osobi.
Radionice vode: Aleksandra Gačić, kustoskinja, i Bojana Maričić, saradnica MAU.

Prijavljivanje na programe muzeja je obavezno i vrši se slanjem mejla na [email protected].

Više o programima može se videti na sajtu muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari