Galerija MMC u Novom PazaruFotografija: Facebook profil Galerije MMC u Novom Pazaru

Pandemijska okolnosti su dosta uticale na kulturu i kulturna dešavanja u celoj zemlji. I pored toga, Novopazarci su u Galeriji Multimedijalnog centra (MMC), mogli da uživaju u velikom broju kulturno – umetničkih dešavanja, koje već godinama priređuje Amra Hodžić Jejna, urednica izložbenog i tribinskog programa.

Tokom prošle godine u Galeriji je uspešno organizovano čak 16 izložbi i veliki broj manjih projekata, kao što su okrugli stolovi, tribine, predavanja i promocije.

– Tokom prethodne godine organizovane su samostalne izložbe slika Kazima Drekovića, Davuda Turkovića, Azre Hamzagić, Seada Zejnelagića, Marka Šerera, odabrane od strane Umetničkog saveta Galerije MMC. Održane su u terminima koji su za njih bili predviđeni i tradicionalne izložbe likovnih kolonija ”Sopoćanska viđenja 2020”, ”16. godišnja izložba SULU-a”, „46. godišnja izložba NULUS-a“, ”Jesenji likovni salon” i „Artmarket“. Osim izložbe karikatura „Mini hidroelektrane – maxi razaranja“, realizovali smo i izložbu egipatske kaligrafije. Pošto Galerija MMC neguje saradnju sa ostalim galerijama u zemlji, dela nastala u okviru likovne kolonije „Sopoćanska viđenja 2020“ prošle godine predstavljena su i  u Beogradu – navela je urednica izložbenog i tribunskog programa.

Ova godina je počela interesantnom izložbom skulptura novopazarskog umetnika Samira Fejzovića, pod nazivom „Komuna 2“, koja je otvorena u petak, a trajaće do 3. februara.

Galerija MMC u Novom Pazaru
Fotografija: Facebook profil Galerije MMC u Novom Pazaru

– Postavku čini 18 skulptura koje su nastajale u periodu od 2014. godine, do danas. Ova izložba, u neku ruku, i osvrt na dva ciklusa, dve teme i motiva od mnogobrojnih kojima se autor bavio u prethodnim godinama. Polovina Fejzovićevih skulptura izrašene su od peščara, lokalnog kamena, često korišćenog za temelje kuća u Sandžaku. Ovaj materijal pomaže autoru da sopstvenu energiju i duh podneblja utka u svoje radove – kazala je Amra Hodžić Jejna.

Drugi deo izložbe, prema njenim rečima, čine skulpture u drvetu i predstavljaju životinje koje autor suprotstavlja ili uparuje sa portretima ljudi.

– Sam naziv izložbe „Komuna 2“ odražava umetnikovu želju da ukaže na važnost zajedništva, kako čoveka sa životinjama, prirodom, tako i na opstajanje čoveka sa svojim nagonima koji nas prate kroz svakodnevicu. Koliko je to kompleksan proces i da li je teško ili lako naći životni balans, autor pokušava da pokaže kroz svoja dela – dodaje Hodžić Jejna

Ono što se svi nadaju ove godine je to da kultura neće trpeti i da će kao i prethodih godina moći da uživaju u brojnim sadržajima Galerije, a oni su stvarno šaroliki, dodala je urednica Galerije MMC.

Odmah nakon Fejzovićeve izložbe, u petak, 28. februara, biće upriličena dodela nagrade „Ahmed Vali“ reditelju Zlatku Pakoviću za životno delo na polju književnosti i pozorišne umetnosti.

Konkretan povod je veliki uspeh predstave “Ako dugo gledaš u ponor”u Pakovićevoj režiji, izvedenoj u prošloj godini i u Novom Pazaru.

Galerija MMC u Novom Pazaru
Fotografija: Facebook profil Galerije MMC u Novom Pazaru

Za narednu nedelju planirana promociju monografije likovne kolonije „Sandžak inspiracija umjetnika 2001-2021“, a prvih nekoliko meseci ove godine rezervisani su za samostalne projekte mladih lokalnih umetnika.

U februaru je planirana zajedničku izložbu Ajle Dazdarević i Adalete Nikšić Vatić. Odmah nakon toga, polovinom marta, Aida Camović će se predstaviti svojom samostalnom izložbom slika a Haris Ličina izložbom grafika.

U maju 2022. godine biće pokrenuta i novu likovnu manifestaciju „Bijenale grafičkog dizajna i karikature“, a kao i prethodnih godina Galerija Mumtimedijalnog centra ustupiće prostor na dve nedelje studentskim radovima kroz izložbu UMUS.

– Tokom leta biće realizovane još dve likovne kolonije, a udrugoj polovini godine će samostalno izlagati autori srednje i starije generacije Veselin Nišavić, Aldemar Ibrahimović, Gordan Nikolić, Muhamed Đerlek Max i Samir Delić.

Planirana je i saradnja sa ambasadom Belgije i Konzulatom Republike Turske- navela je Amra Hodžić Jejna, urednica izložbenog i tribinskog programa Galerije MMC

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari