"Bogojavljenska noć" na otvaranju jubilarnog Šekspir festivala 1foto Marija Erdelji

Šekspirova “Bogojavljenska noć”, u režiji Ivana Vanje Alača, koprodukcija Pozorišta mladih, Šekspir festivala i novosadske Akademije umetnosti, premijerno će biti izvedena u letvrtak od 20 sati u Vili Stanković, u Čortanovcima, na otvaranju desetog Šekspir festivala. Predstava se izvodi kao deo novoustanovljenog programa Šekspir festivala – Moj prvi Šekspir.

Reditelj Alač kaže da je „u suštini jednostavna ideja“ ovog komada „da, dok se pretvaramo, maskiramo i sakrivamo stvarne želje i namere, sve dublje tonemo u probleme i zapetljavamo se – svevremena“.

„Tek onda kada junaci odluče da budu ono što jesu, da se prikažu u svojoj iskrenosti, tek tada mogu doći do srećnog kraja. Vodvilj kao žanr u kojem smo postavili Šekspirovu komediju, zajedno sa elementima komedije del arte, slepstika i paralelnim scenskim radnjama, omogućio nam je da se igramo i da s ironijskim otklonom oživimo mudru ludu, vitezove kukavice, pohotnu groficu u crnini, sujevernog puritanca, muškarca koji je žena i čitav svet Šekspirove Ilirije.”

Muziku u predstavi uživo izvodi kvartet.

Tekst je adaptirala Divna Stojanov.

Scenografkinja je Jovana Stefanović, kostimografkinja – Margareta Marinković, kompozitor – Dimitrije Beljanski, a saradnik za scenski pokret – Igor Greksa.

Nakon prve reprize, koja će biti 3. jula, takođe u Čortanovcima, predstava će od naredne sezone biti na redovnom repertoaru Pozorišta mladih.

U slučaju kiše, predstava će biti izvedena na sceni Pozorišta mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari