„Bokeški D mol“ ponovo pred beogradskom publikom 1foto Aleksa Anđelić

Predstava „Bokeški D mol“, autora Stevana Koprivice, biće pretpremijerno izvedena 10, dok će premijera biti 12. decembra u Teatru Vuk od 20 časova.
Komad koji je napisan 1999, a premijerno izveden godinu dana kasnije, osvojio je četiri Sterijine nagrade i izvođen je širom regiona. Milena Dravić, Andrija Milošević i Jelena Đokić samo su neka od imena iz prve postavke.

„Ovaj komad, starinski napisan o starinskim vremenima, bavi se ljubavlju jedne hrabre devojke i oficira neprijateljske vojske. Sve se oslanja na legendu iz čudesnog Bokokotorskog zaliva. Ima tu nešto i istorije, ali istorija je manje važna jer istoriji, svedoci smo, nije baš verovati. Ima smeha i suza, jedno bez drugog ne ide. Ima mora. Ali, najvažnije je što je ovaj komad pun ljubavi“, stoji u opisu ove drame.

„Bokeški D mol“, kako je pisac rekao, „pripoveda onako kako se pevaju molske primorske pesme“ koje su pretočene u melodramu od koje stalno bežimo i uvek joj se vraćamo.

Reditelj Milan Karadžić objašnjava da je razlog da ponovo radi „Bokeški D mol“ tekst predstave i mogućnost da pozorište „Boško Buha“, u kojem je preko 30 godina, dobije „jednu večernju predstavu koju će publika jako da voli, koja će da se igra i da puni sale“.

Istakao je i da su tekst i uloge predivni, posebno naglašavajući dijalekat opisujući ga kao „lep, muzikalan, duhovit“, dok je za predstavu rekao da je „snažna, prepuna emocija, prepuna i dobrog humora a i tragičnih nota“.

„Probe smo počeli u junu, sa nama je tada u ulozi Banda, trgovca, kojeg sada odlično igra Miloš Vlalukin, bio Neša Nenadović“, rekao je reditelj.

U predstavi igraju: Anja Pavićević, Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić, Luka Grbić, Marko Pavlović, Branislav Platiša, Nemanja Oliverić, Miloš Vlalukin, Lenka Petrović, Jana Bjelica i Filip Stankovski.

Scenograf je Boris Maksimović, kostimografkinja Zora Mojsilović, kompozitor Aleksandar Lokner. Za scenski govor zadužena je Dijana Marojević, a za scenski pokret Nebojša Gromilić.

Reprize su 18. i 26. decembra.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari