Bora ĐorđevićPhoto: Bus Plus Production/ATAImages.

„Pogledaj dom svoj anđele“, „Dva dinara druže“, „Ostani đubre do kraja“, pesme su koje je Bora Đorđević napisao i otpevao za svoj matični bend Riblja Čorba.

Ipak, Bora će ostati upamćen i kao pesnik koji je neretko pisao i za druge pevače. Od rokenrola do narodnih pesama. Bez obzira na žanr, njegov prepoznatljiv stih i osećaj za rimu se uvek isticao.

Kako je istakao, u početku mu je bilo „truba da potpisuje narodnjake“, ali je posle shvatio da su to zaista kvalitetne pesme koje već decenijama traju.

– U početku nisam hteo da potpisujem svoje narodnjake pa sam shvatio da je to iluzorno. U to vreme, potpisivao sam svoju tadašnju ženu, pokojnu, Draganu… Kasnije sam shvatio da ti tekstovi imaju određenu vrednost i da to nisu skarabudženi tekstovi s brda s dola, tako da sada s ponosom mogu da izjavim da su moji tekstovi: ‘Vodeničareva kći’ koju peva Predrag Živković Tozovac, ‘Stani malo kafanski sviraču’ za koju ljudi misle da je narodna pesma, a nije, to je moj tekst – objasnio je Bora i nastavio:

– Pa ima jedna za Nadu Topčagić „Evo moga bekrije“. Ima jedna i za Izvorinku Milošević, nemam pojma kako se zove nisu to bili veliki hitovi – izdvojio je Bora nekoliko numera.

Pisao je za Cecu Ražnatović „Šta još možeš da mi daš“, kao i za Šabana Šaulića „Nek me ne zaborave, devojke sa Morave“.

Bora Đorđević i saradnja sa Zdravkom Čolićem

 

Što se tiče pop i rok muzike, te pesme je sa ponosom isticao i potpisivao.

Često je sarađivao sa Zdravkom Čolićem, a u njihovoj saradnji se ističu pesme „Produži dalje“, „Mjerkam te mjerkam“, „Loš glas“ i „Ne mogu biti tvoj“.

Đorđević je napisao jedan od njavećih hitova grupe Generacija 5 „Dolazim za 5 minuta“ kao i za pevačicu Viktoriju „Daj ne pitaj“ sa kojom je još i sarađivao na pesmi „Samo teraj ti po svom“.

Legendarni Bora Đorđević je preminuo nakon teške bolesti u bolnici u Ljubljani 4. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari