Bora ĐorđevićPhoto: Bus Plus Production/ATAImages.

Kroz 50 godina bavljenja muzikom, Bora Đorđević je svirao u bendovima sa mnogim velikim muzičarama koji su i tad, kao i kasnije imali značajno mesto u centru jugoslovenske rok scene.

I vrapci na grani znaju o saradnji Bore i Bajage u Ribljoj čorbi, odsvirana 4 albuma i kasnijem razlazu, ali nije Momčilo Bajagić jedini velikan sa kojim je Bora svirao u bendu. Ono što je zajedničko za sve njih je da su kao i bili kreativni ljudi i jake autorske ličmosti, pa samim tim im je bilo malo teže da sarađuju u timu.

Bora Đorđević je pre Riblje Čorbe bio u bendu sa Đorđem Balaševićem.

Bend je Rani Mraz a osnovao ga je Balašević 1977. godine. Sledeće godine, grupi su se, kao bivši članovi grupe Suncokret, priključili Bora Đorđević i Bilja Krstić i kompletirali najpoznatiju postavu Ranog Mraza – koja je, doduše, istrajala tek mesec i po dana.

Napravili su bum s pesmom „Računajte na nas“, a zatim snimili „Oprosti mi Katrin“ i „Život je more“ i zauvek se razišli. Bora je napustio bend. Priča kaže da je Bora ne jednu probu doneo tekst za „Lutku sa naslovne strane“, a kako ga je Balašević odbio, Đorđević je zauvek napustio bend. Njih dvojica do kraja života nisu ostali u dobrim odnosima.

Bora Đorđević i Oliver Mandić u Ribljoj čorbi:

Još jedan velikan domaće muzike, kontraverzne pojave i stavova je sarađivao sa Borom. Početkom devedesetih, postojala je ideja da Oliver Mandić postane deo benda Riblja Čorba. U nekoliko meseci rada i vežbanja, Mandić je napravio nekolicinu pesama za bend, ali se nije dugo zadržao.

Godina je 1992, Čorba je snimila svoj navodno poslednji album „Labudova pesma“. Snimljeno je i par spotova i tv nastupa sa Mandićem, ali usled svađe i kreativnih nesuglasica, Oliverove pesme poput „Ja i moj brat vodimo rat” i „Vukovar“ su povučene sa albuma. „Vukovar“ će se, u svom prerađenom izdanju, posle naći na Mandićevom „Best of“ albumu ali sa imenom „Ako lažem tu me seci“.

Nakon izlaska Momčila Bajagiča iz benda, na poziciju mladog lepog gitariste stiže Nikola Čuturilo Čutura. On je svirao sa Čorbom na četiri albuma, od 1985. do 1988. godine, a jednom prilikom je izjavio da zbog sve većeg bujanja nacionalizma, kako u bendu, tako i oko njega, morao je da napusti celu priču.

Legendarni roker i frontmen grupe „Riblja čorba“ preminuo je u bolnici u Ljubljani 4. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari