Festival alternativnog i avangardnog pozorišta pod nazivom Šumes biće održan po deveti put od 27. do 29. avgusta u selu Brezovica na planini Rudnik, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. Moto ovogodišnjeg Festivala glasi „Ispovest bez koncepta“. Na Festivalu će učestvovati: Dah Teatar, teatrolog Jovan Ćirilov, književnik Ljubivoje Ršumović, Mimart, Jelena i Milena Bogavac, Pozorište „Ogledalo“, Sonja Kalajić i Ana Vilenica. Festival organizuje Porodica bistrih potoka, koja je najstarija eko-komuna na Balkanu i začetnik evropskih pokreta zelenih i avangardnih događanja.

Prema rečima osnivača Porodice bistrih potoka Božidara Mandića, predstave će biti prikazivane u samom središtu šume, u kanjonu i na vrhu planine da bi umetnost i priroda dobile normalniji status i mogućnost da se više ispolje. „Mali pozorišni festival povezan je sa veliki svetskim autorima i predstavlja intelektualni otpor da se ne uništi umetnost i da ne zamre estetika. Imamo veliku pomoć Ministarstva kulture.

U pravoj festivalskoj atmosferi, koja će ukupno trajati 40 do 50 sati, osećaćemo da je to velika pozorišna predstava. Prijateljska zajednica će kroz razgovore i realizaciju predstava pokušati da stvori optimizam i nadu da postoji sloboda i da mladi ljudi imaju podsticaj da i oni krenu ka avangardnim delima. Smisao je istrajati u borbi za prirodu, opstanak, planetu i pojedinca uz nadu da svet, ipak, može biti bolji i da se može živeti na različit način“, objasnio je Mandić.

Književnik i učesnik Festivala Ljubivoje Ršumović istakao je da je „Šumes“ jedinstvena manifestacija, jer je rođena u šumi, stvorena je na licu mesta bez velike medijske pompe i bez velikih para, a okuplja uglavnom mlade ljude sa stvaralačkom energijom. „Takođe, manifestaciju čine jedinstvenom i predstave koje se tamo prikazuju, a stvaraju se na licu mesta, ali čak i one predstave koje su ranije stvorene prilagođavaju se tom mestu. Najbolji saradnik Festivala je lepo vreme. Podrška ovakvom događaju je dragocena, jer je i odlazak u prirodu na ovakav način dragocen u ovom ludom i zahuktalom vremenu i svetu u kom živimo“, izjavio je Ljubivoje Ršumović.

Sve predstave na Festivalu su izraz slobode i traganja za novim estetikama i rizicima. Na Šumskim susretima akteri i gledaoci su jedno, zajedno se jede, živi i stvara atmosfera šezdesetih, doba kada je još bilo nade da svet može biti bolji. Predstave se igraju bez programske određenosti, a izvode se čak i u potoku i na granama. Za učestvovanje na Festivalu potrebno je sa sobom poneti samo vreću za spavanje. Celokupan umetnički rad ove komune, posebno pozorište, posvećen je zaštiti planina, reka, livada i životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari