Legendarni hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac Boris Dvornik, koji je vrhunac popularnosti na prostoru bivše Jugoslavije postigao ulogom Roka Prva u serijama „Naše malo misto“ i „Velo misto“, preminuo je u rodnom Splitu u 69. godini. Dvornik je preminuo nešto više od dve nedelje uoči 69.

Legendarni hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac Boris Dvornik, koji je vrhunac popularnosti na prostoru bivše Jugoslavije postigao ulogom Roka Prva u serijama „Naše malo misto“ i „Velo misto“, preminuo je u rodnom Splitu u 69. godini. Dvornik je preminuo nešto više od dve nedelje uoči 69. rođendana, preneli su hrvatski mediji, pozivajući se na izvore iz splitske bolnice.
Rođen 16. aprila, Dvornik je još kao dete nastupao u predstavama, a profesionalno je počeo da se bavi glumom posle okončanja škole za električara. Srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu, a Kazališnu akademiju u Zagrebu. Na filmu je debitovao 1960. u „Devetom krugu“ Franca Štiglica, nakon čega su usledile uloge u više od 40 igranih filmova (Prekobrojna, Most, Kad čuješ zvona, U gori raste zelen bor, Opklada, Licem u lice, Lito vilovito, Svanuće, Čovek nije tica, Čovik od svita, Konjuh planinom, Ljubav i poneka psovka, Život je masovna pojava, Družba Pere Kvržice, Sutjeska, Hitler iz našeg sokaka, Okupacija u 26 slika, Kiklop…).
Uloge u serijama „Naše malo misto“ i „Velo misto“ 70-ih donele su mu status jednog od najvoljenijih glumaca bivše Jugoslavije, nakon čega je uglavnom glumio u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Odigrao je i niz pozorišnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari