Besedom prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Borisav Stanković“, Mladena Markova, 23. marta svečano će biti otvorena 42. Borina nedelja u Vranju, posle Zmajevih dečjih igara najstarija književna manifestacija u zemlji, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Biblioteci grada Beograda.

Besedom prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Borisav Stanković“, Mladena Markova, 23. marta svečano će biti otvorena 42. Borina nedelja u Vranju, posle Zmajevih dečjih igara najstarija književna manifestacija u zemlji, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Biblioteci grada Beograda. Neposredno pre zvaničnog početka biće otvorena i izložba o Bori Stankoviću autorke Olge Marjanović, rekao je Miroslav-Cera Mihajlović, organizator Nedelje, nabrojavši još neke od događaja ove manifestacije. Dan nakon otvaranja posvećen je nagrađenim učenicima i studentima na konkursu Centra za talente i KZ „B. Stanković“, kao i kosovskim piscima, a sledeći, pod nazivom Portret pripovedača, Mihajlu Pantiću. Sreda, 26. mart, rezervisana je za Dramski program Radio Beograda i dramu Vuleta Žurića „Omča od hartije“. Tema Borine nedelje ove godine je „Književnost i nacija“, a na programu je 27. marta, dok je za dan kasnije predviđen književni portret Ljubiše Jeremića. Najzad, na samom kraju je veče dobitnika nagade „Borisav Stanković“.
Ove godine, saopštio je juče u BGB predsednik žirija Marko Nedić (članovi su Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović), dobitnik je Miroslav Toholj za zbirku pripovedaka „Venčanje u vozu“ u izdanju Zavoda za udžbenike iz 2007. Podsetivši da je Toholj podjednako romansijer i pripovedač i da je ovo njegova treća zbirka pripovedaka, Nedić je istakao i da je on od onih srpskih pisaca „zapadno od Drine“ koji pripadaju najmodernijoj, pa i postmodernoj struji u srpskoj književnosti. U tematskom pogledu, nastavio je on, „Venčanje u vozu“ nadovezuje se na zbirku „Mala Azija i priče o bolu“ čiji su tematski okvir mirnodopske, ali i ratne situacije. U svojim pripovetkama Toholj pokazuje kako istorija pobeđuje poeziju, a gruba stvarnost potrebu za igrom i individualnom slobodom, spajajući individualne sa kolektivnim sudbinama, dodao je Nedić. Toholjeve pripovetke u „Venčanju u vozu“ kreću se od najkraćih – ratnih reportaža, do dužih koje daju skoro romaneskno sagledavanje stvarnosti, rekao je on.
Na Borinoj nedelji biće uručene još dve nagrade za izuzetan doprinos srpskoj književnosti – Povelja sa imenom Borisava Stankovića i Majstrorsko pismo. Miroslav-Cera Mihajlović ocenio je, na kraju, iznos od 250.000 dinara, koji je predložila komisija Ministarstva kulture za sufinansiranje Borine nedelje, „bagatelisanjem“ koje ova instutucija čini, pogotovo ako se zna da ova manifestacija staje četiri milona, a i da je geostrateški značajna jer se odvija na krajnjoj tački juga centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari