Borislav Pekić sledeće godine dobija spomenik u Podgorici 1Borislav Pekić, fotografija: EPA/Frank May

Jelena Borovinić Bojović, predsednica Skupštine opštine Glavnog grada Podgorica, uputila je inicijativu da se u crnogorskoj prestonici podigne spomen-obeležje u vidu biste čuvenom piscu Borislavu Pekiću, koji je rodom iz ovog grada, piše rts.rs.

Borovinić Bojović se oglasila nakon pisanja Portala RTCG.

„Kao jedan od naših najvećih pisaca i najmarkantnijih kulturnih ličnosti, Pekić zasigurno zaslužuje ovakvu vrstu priznanja od svog rodnog grada. Ako uspijemo da sve pravne procedure završimo na vrijeme, centar grada dobiće spomenik ovog velikana 4. februara sledeće godine, na dan njegovog rođenja. Do tada, srdačna preporuka svim sugrađanima „čitajte Pekića“, poručila je predsednica Skupštine opštine.

Pekić je rođen 1930. godine u Podgorici. Budući da mu je otac bio visoki državni funkcioner, njegova porodica se često selila, pa je Borislav živeo i na Cetinju.

Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Hodočašće Arsenija Njegovana iz 1970. godine i niza drugih priznanja.

Portal RTCG je prošle sedmice pisao da je od smrti Borislava Pekića prošla 31 godina, a da u Podgorici, njegovom rodnom gradu, ne postoji niti spomenik, niti muzej posvećen jednom od najvećih književnika postmoderne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari