Bosiljka BrdarFoto: Milica Ivić

– Mi živimo umetnost – ukazuje Bosiljka Brdar iz Plemena F20, samoorganizovanog anonimnog kolektiva ljudi sa psihijatrijskom dijagnozom šizofrenije F20, a povodom izložbe “Pasaž u salonu, i druga mesta susreta umetnosti i života”.

Izložba, koja je rezultat istraživačkog rada sa samoorganizovanim grupama marginalnih umetnika Pleme F20 i Bitlsti, otvorena je krajem juna u Salonu Oto Bihalji-Merin i Uličnoj galeriji u Beogradu.

Pasaž u salonu “implicira nemoguće, nevidljive kanale kojima se prostori života i umetnosti ukrštaju” ali i “ukazuje na istraživanje adekvatnih ili mogućih prostora za izlaganje marginalne umetnosti koja nastaje bez izlagačke svrhe”.

O izložbi, nastanku i radu grupa govori Bosiljka Brdar.

Kada i kako je nastao kolektiv Pleme F20? Šta vam je bila osnovna umetnička ideja na samom početku?

– Pleme F20 je nastalo 2017. godine na inicijativu Zorana Cvetkovića, koji je zajedno sa Božidarem Tabakovićem osnovao Pleme F20. Ubrzo zatim se pridružujem i ja i od tada delujemo kao Pleme. Osnovna ideja je bila da samostalno osmislimo naš način umetničkog izražavanja; upravo su to te naše senke koje su ujedno i inicijacija u Pleme. Ideja nam je bila da pokažemo da korisnici psihijatrijskih usluga mogu da se samoorganizuju, da osmisle svoju Art terapiju i samim tim daju svoj doprinos društvu.

Bosiljka Brdar: U društvu je sve slađe, pa tako i umetničko izražavanje 1
foto: PlemeF20

Koliko vam je važan rad baš u samom kolektivu, umesto samostalnog, individualnog kreativnog rada?

– Pa u društvu je sve slađe pa tako i umetničko izražavanje. Mnogo znači jer svako ima svoj stil izražavanja i kada se to sklopi u jednu celinu, to meni izgleda fenomenalno. Svako od nas, osim stila izražavanja, utkao je i svoju energiju i meni lično svaki naš zajednički rad isijava energiju kojom se napajam.

Koje i kakve radove ste spremili za izložbu “Pasaž u salonu” – da li se radi o novim radovima ili možda i starijim iz različitih perioda? Kojim ste kriterijumom odabirali koje ćete radove prikazati?

– Na ovoj izložbi ima i zajedničkih i individualnih radova starijeg i novijeg datuma, a specijalno za ovu izložbu smo napravili dve nove animacije, jedan strip, tri maske, rekvizite i jednu instalaciju. Želeli smo da budu zastupljeni radovi svih članova plemena i da to bude raznovrsno od senki, slika, animacija pa do stripova.

Bosiljka Brdar: U društvu je sve slađe, pa tako i umetničko izražavanje 2
foto PlemeF20

Koliko poznajete rad kolektiva Bitlsti i kako doživljavate njihov rad? Koliko vam znači da zajedno izlažete u Salonu Oto Bihalji-Merin i Uličnoj galeriji?

– Iskreno, nismo bili upoznati sa radom Bitlsa do sada, a ovo što smo videli je zaista za poštovanje. Oni to rade fenomenalno, tako originalno i nadasve srčano. Rad sa njima me je oplemenio na neki poseban način. Sretni smo što izlažemo zajedno sa njima.

Naziv izložbe ističe vezu između umetnosti i života. Koliko je kod vas sve to povezano – umetnost i život, i na koji način?

Kod nas je to jedno ne može se razdvojiti. U stvari mi živimo umetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari