Božo Vrećo odustao od uloge Koštane 1Foto: Miroslav Dragojević

Bosanski muzičar Božo Vrećo potvrdio je za Danas da je odustao zbog zdravstvenih problema od predstave „Koštana“, čija je premijera bila zakazana za 5. avgust u Tivtu, u okviru festivala Purgatorije. Pevač je prvobitno ovu informaciju objavio na svom Facebook nalogu.

– Dragi moji, poslednjih dana, tokom proba desile su se neke, za mene jako stresne situacije koje su uticale na moje zdravstveno stanje i sutra se vraćam hitno kući u Sarajevo. Neću biti deo predstave jer je moje zdravlje narušeno i bitnije je od svega ostalog. Imam epilepsiju. Siguran sam da ćete shvatiti i razumeti me jer se ne osećam dobro – napisao je Vrećo.

On je za Danas izjavio da je morao odustati od predstave zbog previše stresa i pritisaka, te da sada mora da odmara kako bi se potpuno oporavio.

Adaptaciju drame Borisava Stankovića u režiji Kokana Mladenovića od početka su pratile kontroverze i zabrane. Prvobitno je bilo planirano da predstava u kojoj je je lik Koštane trebalo da igra Božo Vrećo, istaknuti interpretator sevdalinki i transrodna osoba, bude deo repertoara Pozorišta na Terazijama.

Do premijere ipak nije došlo jer, kako je saopštio direktor ovog teatra Aleksandar Đaja,

pre tačno godinu dana, Mladenović nije započeo pripreme na projektu ni godinu dana nakon usmenih dogovora, dok je reditelj s druge strane isticao da je problem transrodna Koštana.

„Veliki problem, koji je od početka razgovora o podeli izazivao vaše burne negativne reakcije, jeste moja želja da glavnu ulogu, ulogu Koštane, poverim umetniku iz Bosne i Hercegovine, Boži Vreći, osobi transrodnog identiteta koja svojom pojavom, talentom i životnim stavovima predstavlja sve ono što Koštana treba da bude – odu slobodi, slobodi svake vrste ljubavi, slobodi izražavanja sebe, slobodi govorenja na glas protiv svega onoga što čini lažni okvir zajednice i sveta u kome živimo“, napisao je Mladenović u svom pismu pozorištu.

Reditelj je mesecima tražio novi prostor za svoju predstavu, da bi u maju bilo saopšteno da će projekat biti koprodukcija Studentskog kulturnog centra Novi Sad „Fabrika“, Srpskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, te da će se predstava premijerno odigrati 5. avgusta u Tivtu da bi u septembru počela svoj repertoarski život na sceni SNP.

Sticajem okolnosti nekoliko dana pre zakazane premijere dogodile su se i smene na čelu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kada je dosadašnji direktor ove ustanove Aleksandar Milosavljević razrešen dužnosti pre isteka mandata. Na njegovo mesto imenovan je Zoran Đerić, koji je u intervju za Novosti pre dva dana kazao da verovatno ne bi prihvatio „Koštanu“, da je on bio u prilici da odlučuje.

– U ovoj instituciji, naročitog ugleda i značaja, skandali ne treba da budu merilo popularnosti. Pogledaću predstavu i tek onda ću moći da sudim da li je ta predstava s pravom ili ne izazvala toliku buku u javnosti – izjavio je novi upravnik.

Inače, nekoliko dana pre premijere Božo Vrećo je na svom Facbook profilu objavio i svoje slike bez brade, uz obrazloženje da je Koštana spremana. U intervju za Danas pre nekoliko meseci on je izjavio da su Koštana i on jedno.

– Koštana i ja smo, u stvari, jedno. I ona se bori za slobodu i ona pripada samo muzici. Ona ne pripada niti jednom svetovnom biću. Samo svojoj slobodi i ljubavi – kazao je tada Božo Vrećo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari