Branila Bečkerečku ćupriju 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Simbol Zrenjanina je bio dugo most „Bečkerečka ćuprija“ koji je srušen, a nekadašnja istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Vukosava Popović jedina je javno stala u njegovu odbranu u vreme kada to nije bilo nimalo lako, 1968. godine.

Tu vezu istaknutog muzeologa i graditeljske baštine dobro su uočili autori izložbe pod nazivom „Naša Vukica“ koju je Narodni muzej Zrenjanin priredio u znak sećanja na jednu sjajnu karijeru.

– Postavka je raznovrsna, od knjiga, dokumenata, fotografija, njenih portreta koji su radili prijatelji slikari, do eksponata koje je otkrivala i spasavala. Vukica Popović, autorka mnoštva publikacija, pripremila je stotinu izložbi i radila van institucija, boreći se za arhitektonsko i umetničko nasleđe grada. Ostaće upamćena kao neko ko je uticao da prestane sa rušenjem vrednih građevina i da se donese novi urbanistički plan grada krajem šezdesetih godina 20. veka, objašnjava autor izložbe kustos Dejan Vorgić.

Kako navode autori, kustos Dejan Vorgić i istoričar Filip Krčmar, izložbom se obeležava trostruki jubilej – stogodišnjica Vukičinog rođenja (1919 – 2019); pedesetogodišnjica njene izložbe „Velikobečkerečki slikarski ateljei“, koja je postavila nove standarde u lokalnoj muzeološkoj praksi, i pedesetogodišnjica rušenja Bečkerečke ćuprije, kojoj se Vukica hrabro suprotstavila.

Pružajući otpor, stavila je sebe u središte jedne od najvećih afera u posleratnom Zrenjaninu. Pored delovanja u Zrenjaninu, bavila se proučavanjem srpske baštine u Rumuniji, čemu je posvetila dve monografije „Srpski posedi u Rumuniji u XIX veku“ koja je izdata 1994. godine i „Srpski spomenici u Rumuniji“ izdata 1996. godine. Izložba je otvorena do 20. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari