remont nuaFoto: Marija Konjikušić

“Gašenje galerije Remont poslednji je u nizu dramatičnih pokazatelja svesnog nemara ove vlasti prema nezavisnoj kulturi u Srbiji i Beogradu”, napisao je svom Fejsbuk profilu Branislav Dimitrijević profesor istorije i teorije umetnosti i koordinator Grupe za kulturu Zeleno-levog fronta, ranije pokreta davi(mo)Beograd.

ZLF je ukazao na “alarmantnu situaciju u kojoj se nalaze nezavisne kulturne organizacije u Srbiji, čega je najnoviji primer najavljeno zatvaranje poznate beogradske galerije Remont posle 25 godina rada.

„Organizacije nezavisne kulture ostaju bez ikakve javne podrške, a savremeni stvaraoci dovedeni su na ivicu egzistencije. Ovakav nemar je sistematična namera vlasti da ponizi i uništi nezavisnu i kritičku kulturu“, rekao je Branislav Dimitrijević, koordinator Grupe za kulturu.

Zatvaranje Remonta je sramota za grad Beograd i udarac na umetničku scenu i generacije umetnica i umetnika koji time gube dragocen prostor izlaganja, promocije, komunikacije, susreta, produkcije, čuvanja, istraživanja i arhiviranja savremene umetnosti u Srbiji navodi se u objavi ZLF na FB profilu.

Branislav Dimitrijević skrenuo je pažnju da je grupa ZLF – PSG povodom neobjavljivanja ovogodišnjeg gradskog konkursa za dodelu ionako malih sredstava iz budžeta opredeljenih za nezavisne organizacije u toj delatnosti zahtevala da ova tema bude na dnevnom redu Skupštine, i to sa sledećim obrazloženjem:

“Sekretarka Sekretarijata za kulturu Nataša Mihailović Vacić je nedavno informisala javnost da ove godine „konkurs za projekte u kulturi nije izvodljiv i da ga Sekretarijat neće raspisati“. Budući da se radi o redovnoj godišnjoj aktivnosti Sekretarijata u okviru poslova obavljanja i stimulacije programa i projekata kulturne delatnosti za koju je taj Sekratarijat nadležan, molim Sekretarijat da izvesti Skupštinu o razlozima neraspisivanja konkursa za ovu godinu” navodi se u zahtevu i skreće pažnja na težak položaj umetnika i kulturnih radnika.

“Podsećamo da je položaj umetnika i kulturnih radnika u Beogradu veoma težak i da je za mnoge od njih ovaj javni konkurs jedna od retkih prilika da sufinansiraju svoje projekte i time unaprede kulturnu ponudu u Beogradu. Neispunjavanjem obe obaveze Sekretarijat za kulturu tako direktno ugrožava i njihovo pravo na rad.

Na osnovu Finansijskog plana Sekretarijata za kulturu za 2024. godinu grad Beograd bi ove godine trebalo da izdvoji 349.930.000. dinara za dotacije nevladinim organizacijama i 331.750.000 dinara za „ostala udruženja građana.

Molim Sekretarijat da izvesti Skupštinu na koji način će se raspolagati ovim sredstvima i na koji način i po kojim kriterijumima, ako ne javnim konkursom, će Sekretarijat uložiti ova i druga sredstva namenjena „Jačanju kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva“ (program 1201-0002).

Takođe molimo Sekretarijat da se izjasni povodom višegodišnjih navoda Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije o nenamenskom trošenju novca predviđenog za javne gradske konkurse u kulturi, odnosno o podacima da je samo u prošloj godini čak 93.930.000. dinara otišlo „fantomskim organizacija“, t.j. organizacijama

Konačno molimo Sekretarijata za kulturu koji se proglasio nenadležnim za ovogodišnju manifestaciju „Dani porodice“, koja je daleko prevazišla utrošena sredstva u odnosu na prošlu godinu kada ju je Skupština grada osnovala, da obavesti Skupštinu koji je to onda gradski Sekretarijat nadležan za ovo kako bismo dobili i izveštaj o ovoj kulturnoj manifestaciji.“, navodi se u zahtevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari