Danas saznaje: Branislav Lečić podneo ostavku na mesto člana komisije Filmskog centra Srbije za izbor našeg kandidata za Oskara 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Branislav Lečić, podneo je ostavku na mesto člana komisije Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor našeg kandidata za Oskara nakon pritiska tri strukvana filmska udruženja – Asocijacije filmskih reditelja Srbije, Udruženja scenarista Srbije i Udruženja filmskih producenata Srbije, a na njegovo mesto imenovana je Dara Džokić, saznaje Danas.

Sve ovo desilo se 15. i 16. avgusta u kratkoj i, uslovno rečeno, efikasnoj korespodenciji između tri udruženja i Upravnog odbora FCS-a, u koju je Danas imao uvid, i na osnovu koje bi se moglo reći da je FCS želeo da se čitava stvar pacifikuje i prođe ispod radara javnosti.

Najpre su udruženja Upravnom Odboru FCS – u uputila dopis povodom formiranja “muške” komisije za srpskog kadidata za “Oskar“ i imenovanja Branislava Lečića za jednog od članova komisije u kome su zahtevala njegovo neopozivo isključenje, kao i da na njegovo mesto dođe Dara Džokić.

„Smatramo nedopustivim da se na bilo kojim pozicijama odlučivanja nađu osobe u čijem prisustvu se veliki deo naših koleginica ne oseća bezbedno, tako da ovim putem želimo da pošaljemo nedvosmislen zahtev Upravnom odboru Filmskog Centra Srbije da svoju odluku opozove, isključi Branislava Lečića iz komisije, a da u komisiju, u skladu sa civilizacijskim vrednostima, na njegovo mesto dođe glumica Dara Džokić, koja je i bila predložena“, navodi se u dopisu tri strukovna udruženja.

Ona su UO FCS dala rok od 24 sata da uvaži njihove zahteve i da izda saopštenje za javnost u kome će se jasno reći da je Branislav Lečić isključen iz komisije nakon njihovog zahteva kao i da pismo tri strukovna filmska udruženja prenesu u celosti.

„Upravnom odboru dajemo rok 24 sata da uvaži zahteve strukovnih udruženja, u suprotnom ćemo sa ovim izaći u javnost. Takođe zahtevamo da izdaju saopštenje za javnost u kome će se jasno reći da je Branislav Lečić isključen iz komisije nakon zahteva naših udruženja i da naše pismo prenesu u celosti“

UO FCS-a odgovorio je udruženjima da su dobili pismo od Branislava Lečića u kome ih obaveštava da ne može da učestvuje u radu komisije i da želi da se iz nje povuče.

“Upravnom odboru Filmskog centra Srbije danas stiglo pismo Branislava Lečića potpisano 15.08.2024. godine u Grčkoj, kojim Upravni odbor. FCS obaveštava da ne može da učestvuje u radu Selekcione komisije i traži da UO FCS konstatuje njegovo povlačenje iz Komisije. S tim u vezi, obaveštavamo vas da je UO FCS na današnjoj sednici konstatovao ostavku Branislava Lečića i na njegovo mesto u komisiji imenovao Daru Džokić”, navodi se u odgovoru UO FCS-a udruženjima.

Saopštenje za javnost o isključenju Branislava Lečića i zahtev da se dopis tri filmska udruženja objavi u celosti su izostali, odnosno, ostali mimo očiju javnosti.

A u dopisu tri strukovna udruženja UO FCS-u stoje primedbe na “mušku” selekcionu komisiju, kao i na činjenicu da je UO FCS – pozvao i na poziciju odlučivanja postavio Branislava Lečića.

„Asocijacija filmskih reditelja Srbije, Udruženje scenarista Srbije i Udruženje filmskih producenata Srbije neprijatno su iznenađeni činjenicom da u sastavu komisije za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar, imenovane od Upravnog odbora Filmskog Centra Srbije, nema ni jedne koleginice. Istovremeno jedan od članova komisije je glumac Branislav Lečić koga je jedna od naših koleginica optužila za silovanje, druga za pokušaj silovanja, dok je treća odbila da bude sa njim u kadru zbog „neprijatnog događaja iz prošlosti Imajući sve ovo u vidu, iako nije pravosnažno osuđen, članovi naših Udruženja odlučuju da veruju žrtvama i žele da se koleginice iz struke na prvom mestu osećaju bezbedno u svom radnom okruženju. Odluku da se na poziciju odlučivanja pozove Branislav Lečić, čovek koji je u javnosti prepoznat kao neko ko je ugrozio tuđu bezbednost i slobodu, smatramo neprihvatljivom jer je to direktna poruka svim našim koleginicama da je njihov telesni integritet i glas nebitan, te da ih treba ućutkati.“ navodi se u dopisu udruženja.

Danas saznaje: Branislav Lečić podneo ostavku na mesto člana komisije Filmskog centra Srbije za izbor našeg kandidata za Oskara 2
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Da podsetimo, pre dva dana FCS je saopštio da komisiju čine Dimče Stojanovski, producent, direktor fotografije i reditelj; Darko Bajić, reditelj; Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije; filmski kritičar Božidar Zečević; glumac Branislav Lečić; scenarista Đorđe Milosavljević i Dejan Dabić, filmski kritičar i reditelj.

Samo jedna žena i „ljubazno odbijanje“

Na primedbe spram muške „komisije“ tri filmska srukovna udruženja, UO FCS-a uzvratio je odgovorom u kome navodi da je od ukupno 15 predloženih kandidata bila samo jedna žena – Dara Džokić.

„Obaveštavamo vas da je FCS predloge za članove Selekcione komisije za odabir srpskog kandidata za nagradu „Oskar“ Američke filmske akademije poslao na 21 strukovno udrženje, a da je predloge u roku dostavilo 8 strukovnih udruženja i da je od ukupno 15 predloženih kandidata bila samo jedna žena – Dara Džokić. FCS je inače u procesu formiranja komisije ponudio dvema koleginicama članstvo u istoj, ali su obe ljubazno odbile“, navodi se u odgovoru UO FCS-a udruženjima, u koje je Danas imao uvid.

Nije prvi put da UO FCS-a donosi problematične odluke ili da se na podrugljiv način odnosi prema struci kojoj treba da pomogne i razvija a ne da je sabotira.

Prošle godine srpski kandidat za Oskara bio je film „Što se bore misli moje“reditelja Milorada Milinkovića, što je izazvalo kontroverze i kritike jer su ispali filmovi koji su imali međunarodne nagrade i bili zapaženi kod kritike. Niz neprijatnosti su imali ljudi iz filmske struke sa komisijama u okviru prolećnog ciklusa konkursa FCS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari