"Ovo nije mesto ni vreme za nekakvu političku borbu": Branislav Lečić reagovao na tekst Danasa 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Glumac Branislav Lečić reagovao je na tekst „Danas saznaje: Branislav Lečić podneo ostavku na mesto člana komisije Filmskog centra Srbije za izbor našeg kandidata za Oskara“ objavljen na portalu Danasa, a u kom se navode detalji oko njegove ostavke nakon pritiska tri strukvana filmska udruženja – Asocijacije filmskih reditelja Srbije, Udruženja scenarista Srbije i Udruženja filmskih producenata Srbije.

Kako je Danas javio, sve ovo desilo se 15. i 16. avgusta u kratkoj i, uslovno rečeno, efikasnoj korespodenciji između tri udruženja i Upravnog odbora FCS-a, u koju je Danas imao uvid, i „na osnovu koje bi se moglo reći da je FCS želeo da se čitava stvar pacifikuje i prođe ispod radara javnosti“.

Njegovu reakciju prenosimo u celosti:

„Ja, glumac Branislav Lečić, uprkos svim optužbama i pokušajima diskreditacije, i dalje stojim uzdignute glave kao jedan od najistaknutijih umetnika u našoj zemlji i regionu, sa karijerom koja traje već 47 godina.

Moje profesionalno angažovanje i doprinos srpskoj kinematografiji ne mogu biti umanjeni neutemeljenim optužbama i napadima pojedinaca koji svoje stavove baziraju na medijskim utiscima, a ne na činjenicama i zakonima naše države.

Ukazana mi je čast imenovanjem u žiriju, ali sam morao da odustanem od kandidature za člana komisije iz ličnih razloga i predstojećih obaveza.

Ne mogu da ostanem nem kada vidim da se moje ime koristi, iznova i iznova, neosnovano kao povod za nove napade i pokušaje da se sruši ono što sam decenijama gradio, dok pojedinci pokušavaju da grade svoje karijere na moj račun.

I dalje ću se boriti za istinu, pravdu i pravo na rad u profesiji kojoj sam posvetio čitav život.

Ovo nije mesto ni vreme za nekakvu političku borbu. Zar se niste umorili?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari