Sremski Karlovci, Stražilovo i Novi Sad okupiće od 7. do 17. septembra domaće i strane poete i pisce na manifestaciji koja već 36. put slavi ime velikog pesnika romantizma Branka Radičevića. Na juče održanoj konferenciji za novinare održanoj u novoj zgradi Metals banke (koja se nalazi u Stražilovskoj ulici) i koja je sponzor ovogodišnje manifestacije, direktor Brankovog kola, Nenad Grujičić najavio je bogat program.

Sremski Karlovci, Stražilovo i Novi Sad okupiće od 7. do 17. septembra domaće i strane poete i pisce na manifestaciji koja već 36. put slavi ime velikog pesnika romantizma Branka Radičevića. Na juče održanoj konferenciji za novinare održanoj u novoj zgradi Metals banke (koja se nalazi u Stražilovskoj ulici) i koja je sponzor ovogodišnje manifestacije, direktor Brankovog kola, Nenad Grujičić najavio je bogat program. Tema ovogodišnjeg Brankovog kola je „Eros i reč“, a na ovu temu će u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu u pojedinačnim programima govoriti Laslo Blašković, Sava Damjanov, Raša Popov, Svetislav Basara i Radmila Lazić. Svečano otvaranje manifestacije je zakazano u petak u 11 sati u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije, a već tradicionalno, prvog vikenda manifestacije, više od sto pesnika okupiće se na Stražilovu gde će kazivati svoje stihove.
U subotu će na Stražilovu biti dodeljena i nagrada „Stražilovo“ koju od ove godine Brankovo kolo dodeljuje, a ovogodišnji laureati su Lidija Đogo i Ivan Lalović. Niz programa će biti organizovano i u novosadskim gimnazijama pa je tako već u ponedeljak 10. septembra organizovano u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ sećanje na nedavno preminulog pesnika Stevana Raičkovića.
Brankovo kolo već tradicionalno organizuje i predavanja na hrišćanske teme tako da će ove godine u okviru manifestacije (11. septembra) u Karlovačkoj bogosloviji „O savršenoj ljubavi“ govoriti Episkop jegarski Porfirije, Vladeta Jerotić i Nebojša Dugalić. Filozofski simpozijum će ove godine biti posvećen temi „Pojam granice“. Na zatvaranju manifestacije biće dodeljene nagrade „Pečat varoši Sremskokarlovačke“ Miodragu Pavlovića i Selimiru Raduloviću, a gostovaće i desetak pesnika iz različitih zemalja sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari