"Brdo filmova" u Motovunu 1

Motovun film festival (MFF), nakon prošlogodišnje promene koncepcije zbog pandemije korona virusa, najavio je za kraj jula povratak na „brdo filmova“ i izbor najboljih ostvarenja protekle sezone iz celog sveta, u selekciji Milene Zajović i Jurice Pavičića.

Nakon što su nepovoljne epidemiološke prilike prošlog leta dovele do toga da u samom Motovunu bude održana samo jedna projekcija, a festival zatim proputuje kroz 27 hrvatskih gradova, ove godine program se priprema u redovnom izdanju od 27. do 31. jula. Program će biti objavljen 1. jula, kada počinje i pretprodaja ulaznica.

Ipak, organizatori su suočeni s brojnim pitanjima – kako će festival izgledati u uslovima distance, maski i povećanog opreza?

„Puno je pitanja, u ovom trenutku malo izvjesnih odgovora“, izjavio je direktor MFF-a Igor Mirković. „Naš je cilj održati sve programe na koje su poznavaoci festivala navikli, ali na način da pazimo jedni na druge i osiguramo maksimalnu sigurnost. Ali u ovom trenutku niko ne zna šta to tačno znači“, rekao je Mirković, dodajući da će najnovije informacije uvek biti na festivalskom sajtu.

MFF će i ove godine biti odskočna daska za ulazak odabranih kratkih filmova u konkurenciju za nagradu Evropske filmske akademije. Motovun je jedan je od 25 evropskih festivala s tom privilegijom, koja osigurava dodatnu međunarodnu vidljivost programu koji su odabrali Inja Korać i Andrej Korovljev.

Organizatori podsećaju i na reči proslavljene Agnješke Holand sa početka godine, kada je gotovo čitava planeta bila u karantinu. „Imam dva omiljena festivala“, izjavila je ona. „Slični su jer su kratki, intenzivni i na njima možeš susretati kolege filmaše, jer se ne bave nikakvom vrstom promocije. Jedan je Telluride, a drugi je Motovun u Hrvatskoj“, istakla je Agnješka Holand. Tako je u uticajnom Screen Internationalu objavljeno da – u moru svetskih filmskih manifestacija MFF ima posebno mesto u srcu predsednice EFA, koja je 2017. godine bila počasna gošća na brdu filmova.

Festival će osmu godinu zaredom imati pretpremijerno izdanje u Buzetu, sa četiri filma iz programa i festivalom filmova za decu i mlade od 22. do 25. jula. Istovremeno s projekcijama u Motovunu, izbor filmova iz programa biće prikazan i u Zagrebu (Tuškanac), Splitu (Bačvice) i Dubrovniku (Jadran).

Nakon Motovuna, filmski program kreće na turneju kako bi što veći broj gradova Istre i cele Hrvatske mogao videti poneki film iz ponude. Završetak turneje, uobičajeno i tradicionalno, biće u zagrebačkoj Laubi, gde je najavljen desetodnevni filmski maraton najboljeg sa motovunskog brda od 26. avgusta do 5. septembra.

Prošle godine glavnu nagradu Motovuna, održanog zbog pandemije korona virusa u gostima, osvojio je „Moj jutarnji smeh“ reditelja Marka Đorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari