Brionska soba Džejmsa Džojsa 1Foto: SEEcult.org

Teatar Ulysses, koji inače ove godine obeležava dve decenije postojanja, otvorio je juče „Brionsku sobu Džejmsa Džojsa“ – audio-vizuelni projekat nastao prema ideji Damira Urbana, koji je zamišljen kao multimedijalni doživljaj smešten u izložbeni prostor uređen i zamišljen kao soba slavnog pisca.

Posetioci će, poštujući trenutne epidemiološke propisane mere, moći u individualnim obilascima ili u manjim grupama da vide posebno pripremljena dela – slike, fotografije, mape, video snimke, audio zapise, rekvizitu….

Prostor će, s jedne strane, interpretirajući zamišljenu Džojsovu sobu, ponuditi i edukativnu i umetničku funkciju, nudeći da posetilac istovremeno kroz muziku, fotografije, knjige, interpretacije, novinske članke i pisane zapise nauči nešto novo, kako o samom Džojsu i njegovom romanu „Uliks“, tako i o Kazalištu Ulysses.

S druge strane, taj prostor biće mesto otkrivanja načina na koji su umetnici u svom radu proživeli i stvarali posvećeni i nadahnuti likom i delom Džojsa.

Posetioci će moći da preuzmu i aktivnu ulogu tako što će u Džojsovoj sobi ostaviti svoj rad, misao, doživljaj… koji bi se sledeće godine mogao uključiti u nastavak piščeve sobe u istom ili nekom drugom obliku i prostoru.

Projekat Džojsove sobe, kako je najavljeno, ujedno je uvod i najava velikog multimedijalnog projekta „Uliks“ koji će biti uprizoren na Malom Brionu 2021. godine, u produkciji teatra Ulysses.

Teatar Ulysses, čiji su osnivači glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić (1957-2005), obeležava ove godine, inače, svoju 20-godišnjicu posebnim programom koji je nešto smanjen u odnosu na prvobitni plan zbog epidemiološke situacije.

Ipak, obuhvata koncerte i nagrađivane predstave, te slavljenički koncert Šerbedžije i gostiju 2. avgusta, tokom kojeg će Ulysses predstaviti i retrospektivu dosadašnjeg dvodecenijskog rada. Tokom programa, biće poštovana sva uputstva nadležnih u vezi sa suzbijanjem širenja korona virusa, pa je stoga i broj ulaznica redukovan.

Pozorišni program obuhvata prošlogodišnju uspešnu predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf“, nastalu u koprodukciji sa Beogradskim dramskim pozorištem u režiji Lenke Udovički, te premijeru nove verzije predstave „Moj obračun s njima“ Miroslava Krleže, u režiji Dine Radojevića.

Biće održan i muzički ciklus „Dani gitare“, dok će koncerte imati Damir Urban i Vlatko Stefanovski, a kao gost je najavljen i glumac Zijah Sokolović sa autorskim projektom „Lijevo desno glumac“.

Teatar Ulysses svečano je otvorila 2001. godine slavna britanska filmska i pozorišna glumica Vanesa Redgrejv dobrotvornim koncertom uz učešće Mostarske sinfoniete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari