Gran pri novog festivala autorskog filma, koji je 14. put održan u Beogradu od 26. novembra do 4. decembra, nagrada „Aleksandar Saša Petrović“ za najbolji film dodeljena je ex-equo kazahstanskom filmu „Tulpan“ u režiji Sergeja Dvorcevoja i britanskom filmu „Glad“ reditelja Stivija Mekvina.

Međunarodni žiri (Ferenc Torok – Mađarska, Boris T. Matić – Hrvatska, i predsednik Gordan Mihić) odluku je doneo jednoglasno, a obrazložio je rečima: „Oba filma imaju potpuno različit filmski izraz, estetsku strukturu i slojevitost, ali podjednakom snagom, svaki na svoj način, dostižu vruhunske domete filmske umetnosti“. Ove godine glavna nagrada Festivala ima i novčani deo, zahvaljujući Branki Petrović, supruzi Saše Petrovića, u iznosu od 7.000 evra. Žiri je odlučio i da nagrada za slobodu umetničkog izraza, koja se na Festivalu autorskog filma dodeljuje od 2006, pripadne filmu iz Bosne i Hercegovine „Snijeg“ rediteljke Aide Begić.

Žiri Fipresci Srbije, jedne od dve sekcije srpskog dela Međunarodnog udrženja filmskih novinara i kritičara (Viktor Čikeš – predsednik, Jasmina Prodanović i Marina Đurašković), za najbolji film FAF proglasio je „Venčanje u beloj noći“ islandskog reditelja Baltazara Kormakura. Prema mišljenju žirija druge sekcije – Srpskog ogranka Fipresci (Milorad Đokić – predsednik, Vesna Perić i Slobodan Radosavljević), najbolje autorsko ostvarenje FAF je „Tulpan“. Ovaj film dobio je i treću nagradu – plaketu „Aleksandar Petković Petko“ Udruženja filmskih umetnika Srbije, za najbolji snimateljski rad. Žiri ovog Udruženja (Marko Babac, Predrag Popović i Đorđe Nikolić) nagradio je direktorku fotografije „Tulpana“ Jolandu Dileski.

„Tulpan“ je sinoć prikazan u Dvorani kulturnog centra u terminu razervisanom za nagrađeni film, dok je „Glad“ moguće videti danas u okviru projekcije filmova Festivala na bis, takođe u DKC. Neki od filmova, kako je već najavljeno, biće prikazani „na bis“ i u Kinoteci sutra, a neki će se nakon Festivala naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Festival koji su, prema saopštenju organizatora, i publika i kritika ocenili kao jedan od najuspešnijih dosad, sa visokim kvalitetom filmova i izuzetno dobar, kako su rekli članovi žirija, zvanično je završen sinoć proglašenjem pobednika i projekcijom islandskog filma „Skori povratak“ u biskopu Balkan. Novi festival autorskog filma „Pogled u svet“, 14. po redu, u pet bioskopa od 26. novembra do 4. decembra, ugostio je autore, producente i glumce iz nekoliko zemalja, nekoliko projekcija bilo je rasprodato i imao je više od 20.000 gledalaca.

 

Dvorcevoj pobedio u Indiji

Kazahstanski film „Tulpan“, o mladiću koji se vraća u stepu nakon odsluženja vojnog roka, osvojio je glavnu nagradu na festivalu u Panađiju (Indija). Reditelj Sergej Dvorcevoj, pored 40.000 rupija i titule Zlatni paun, dobio je i priznanje kao „reditelj koji obećava“. U konkurenciji za nagrade bilo je 15 filmova iz Azije, azijsko-pacifičkog regiona i Južne Amerike. Organizatori desetodnevnog festivala otakazali su brojne predviđene prateće programe, posle terorističkog napada u Mumbaiju, gde je poginulo skoro 200 ljudi, a više od 300 ih je povređeno.V. T.

 

„Shine a Light“, ipak, u bioskopu

Zbog velikog interesovanja publike na nedavno održanoj Sinemaniji i upravo završenom Festivalu autorskog filma, film Martina Skorsezea „The Rolling Stones: Shine a Light“ od danas će biti na repertoaru beogradskog bioskopa Ster Cinemas, saopšteno je iz Tucka. Koncertni dokumentarac posvećen najvećoj rok grupi svih vremena, naslovljen je prema gospel numeri sa albuma „Exile on Main St“ iz 1972. Snimljen je tokom 29. oktobra i 1. novembra 2006. u čuvenom njujorškom Bikon teatru i prikazuje Stounse u svetlu u kome dosad nisu viđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari