Britanski muzej bi mogao Grčkoj da vrati antičke skulpture i reljefe neprocenjive vrednosti 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Mramorne skulpture iz Partenona mogle bi uskoro biti vraćene u Grčku u sklopu dogovora na kojem Britanski muzej i Atina upravo rade, objavio je britanski list Telegraf.

Prema pisanju ovog lista, predsednik muzeja i bivši britanski ministar finansija, Džordž Ozborn, upravo dogovara zaključivanje sporazuma s Atinom o vraćanju umetničkih dela Grčkoj u sklopu “kulturne razmene”, koja će omogućiti da se zaobiđe britanski zakon iz 1963, koji zabranjuje londonskom muzeju da ustupa i odriče se umetnina iz svoje kolekcije, osim u jako retkim slučajevima.

“Već smo javno rekli da aktivno težimo novom partnerstvu u vezi Partenona s našim prijateljima u Grčkoj i pregovori su u toku“, rekao je u sredu za AFP portparol muzeja, a prenosi N1 BiH.

Od početka 20. veka, Grčka bezuspešno službeno traži vraćanje reljefa dugog 75 metara skinutog s Partenona i jednu od slavnih karijatida s Erehtejona, malog antičkog hrama koji se nalazi na Akropolju, a koji se čuvaju u Britanskom muzeju.

London tvrdi da je skulpture 1802. “legalno stekao” britanski diplomata Lord Elgin koji ih je prodao Britanskom muzeju.

No, Grčka smatra da su opljačkane dok je zemlja bila pod okupacijom Osmanlija.

Dogovor o dugoročnoj pozajmici neće biti i kraj spora jer Atina želi trajno vraćanje umetnina, piše Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari