Brz i siguran potez: „Askeza“ Ducija Jovića u Galeriji Štab 1Foto;: Slavoljub Radojević

Izložba „Askeza“ slikara Ducija Jovića, koja je otvorena nedavno u Galeriji „Štab“ predstavlja najnoviji opus ovog autora u kome dominiraju minimalističke slike.

Svedeni crteži, u odnosu na ranije faze Ducija Jovića i njegova tendencija da sve više redukuje formalnu strukturu slike, njene oblikovne elemente, kao kolorit, glavne su odlike njegovih najnovijih ostvarenja.

Na nekoliko slika Duci Jović uspeva da uspostavi odnos figure predstavljene jednostavnim crtežom, u duhu krokija, sa nekoliko brzih, sigurnih poteza.

Sve slike na izložbi su velikog formata, na kojima su dominantni odnos crne i bele, sa ubačenim površinama žute, narandžasto-crvene, oker, kao i akcentirajući potezi plave boje.

Istoričar umetnosti, Balša Rajčević primećuje da Jović svodeći oblike figura ponekad i do granica krajnje jednostavne redukcije, ipak ne gubi ekspresivnost kao svoje karakteristično slikarsko svojstvo. U ovoj seriji slika, česte su sparene figure, levo-desno, a zbog njihovog crno-belog kontrasta mogu se doživeti kao simbolički izraz dvojstva ljudske ličnosti ili kao objedinjena dvosmislenost ljudskog bića.

Rajčević zaključuje da u radu Ducija Jovića postoji stalna potreba za transformacijom figure. „Ali ne samo pravolinijski, jednosmerno i sistemski, već s pravom na dvosmislenost i u jednom i u drugom pravcu. Taj dvosmisleni razvoj se kreće od manje-više apstrahovanog do asocijativnog predstavljanja. I kad dolazi do samih granica apstrakcije, Jović čuva reminiscenciju na figure kroz pokret, dinamiku, odnose površinskih masa u prostoru kao i kroz ritam, detalje oblika, znake i simbole“ – zaključuje Rajčević.

Izložba Askeza u “Štab-u” organizovana je u sklop projekta Galerija u gostima, i u produkciji Aleksić galerije iz Kragujevca, koja ovom prilikom obeležava godišnjicu uspešnog rada i saradnje sa beogradskom galerijom.

Izložba „Askeza“ Ducija Jovića biće dostupana publici u Galeriji Štab sve do 7. juna.

O umetniku:

Duško Duci Jović je rođen 29. februara 1964. godine u Kragujevcu. Do sada je imao 38 samostalnih izložbi, a učestvovao je na više od 100 grupnih izložbi. Dobtnik je brojnih nagrada za slikarstvo, među kojima je nagrada „ITART 2001: 3rd Mini Graphic & Painting World Wide Show“ Pisa, Italy. Član je ULUPUDS. Ima status slobodnog umetnika od 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari