Ovih dana film „Zvezdani ratovi: Buđenje sile“ će postati ostvarenje sa najvećom zaradom svih vremena u Severnoj Americi – uspeće da prestigne „Avatara“ i njegovih 760 miliona dolara. Rekordi padaju širom sveta, posle debija u Kini 9. januara videće se da li film može i na globalnom nivou da nadmaši Kameronov hit iz 2009. godine koji je inkasirao 2,8 milijardi dolara.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  -Ipak, sedmi deo čuvene SF franšize nije, recimo, uspeo da u Južnoj Koreji stigne do prvog mesta liste najgledanijih, iako je i na tom tržištu sasvim lepo zaradio (47 miliona dolara).

Naime, od samog starta „Zvezdani ratovi 7“ su bili nadmašeni od „Himalaja“ – domaćeg filma koji je rađen po istinitom događaju, osvajanju Himalaja. Film se ne bavi samo Un Hong-gilom, prvim Koreancem na Himalajima (i 11. kojem je uspelo da osvoji svih 14 vrhova viših od 8.000 metara), već ima i elemente melodrame i samožrtvovanja. U novogodišnjoj nedelji film je zaradio 8,5 miliona dolara i bio i dalje ubedljivo prvi, dok je holivudski blokbaster pao sa drugog na četvrto mesto. „Buđenje sile“ je u Južnoj Koreji debitovalo na drugom mestu i tokom svih ovih nedelja nije uspelo da se probije na sam vrh. „Himalaji“ su za njega bili „nedodirljivi“.

Sve više stanovnika Južne Koreje odlazi u bioskope, a njihov broj beleži stalni porast od 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari