Budući veliki autori na Beogradskom džez festivalu 1

Nove umetničke tendencije u džez muzici današnjice koncepcija su pod kojom će ove godine biti odražan Beogradski džez festival, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Vođeni željom mlade publike, koja poslednjih godina dominira na ovoj manifestaciji, da čuje najnovije velike autore, festival će pod sloganom Džez vizije okupiti od 26. do 30. oktobra više od 20 muzičkih sastava, koji će nastupati u Sava centru i Domu omladine. Među njima su Džošua Redman, Doni Mekaslin, Mark Ribo i „Jang Filadelfijans“, Jan Lundgren, Jakob Bro i drugi… a prema rečima Dragana Ambrozića, programskog direktora Beogradskog džez festivala, niko od njih nije stariji od 50 godina, što se do sada nikada nije dogodilo na ovoj manifestaciji. On je istakao da muzičari uglavnom dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država i Skandinavije, ali i mediteranskih zemalja, te da su svi u svojim zemljama dobili nagrade za najbolje džez albume. Među njima su, kako kaže, i ljudi koji su učestvovali u nastanku muzike Stonsa (Džošua Redman) i Dejvida Bouvija (Doni Mekaslin).

„Pravimo festival koji ima umetničku vrednost. Naš osnovni cilj je da stvorimo vrednu i trajnu stvar“, naglasio Ambrozić dodajući da su se ove godine okrenuli budućnosti džeza.

Deo programa biće i koncert muzičkog sastava Eyot iz Srbije, a od domaćih muzičara u okviru programa Showcase biće predstavljen rad Sanje Marković i sastava Space Tigers i Tapan. Takođe, biće organizovan specijalni koncert u čast Milivoja Miće Markovića, slavnog džez muzičara i dugogodišnjeg umetničkog direktora festivala, koji je nedavno preminuo.

„Na taj način želimo da otrgnemo od zaborava ovog velikog umetnika. U narednom periodu osmislićemo i neku nagradu koja će nositi njegovo ime kako bi on ostao prisutan na festivalu“, kazao je predsednik Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala Goran Vesić.

On je napomenuo da će otvaranje festivala biti drugačije nego što je to do sada bila praksa, budući da će ova manifestacija početi izložbom o istoriji džeza 24. oktobra u Skupštini grada.

Vesić je istakao da je Beogradski džez festival jedna od retkih manifestacija koja posluje sa suficitom i koja uvek zaradi više nego što bude uloženo u nju. On je napomenuo da je prošle godine od zarađenog novca na festivalu kupljen instrument za Muzičku školu „Stanković“, kao i stolice za veliku salu Dom omladine. Prema njegovim rečima, budžet ove muzičke smotre je 200.000 evra. Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, precizirala je da je Grad uložio devet miliona dinara, kao i prošle godine, dok je od Ministarstva kulture pristiglo dva miliona i 600.000 dinara.

„To je važno za nas jer uvek želimo da pomeramo granice u organizaciji ovog festivala. Kada smo krenuli u ovaj posao pre nekoliko godina budžet je bio 40.000 evra“, istakao je Vesić, dodajući da je prošle godine festival imao rekordnu posetu od 17.000 ljudi, te da je do sada već prodato 1.500 kompleta ulaznica za ovogodišnji program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari