buena vista all starsFoto: Promo

Čast da zatvori 40. Beogradski džez festival ima ansambl Buena Vista All Stars, koji čuva tradiciju kubanskog džeza i spaja je sa novim muzičkim trendovima.

Buena Vista All Stars čine zvezde današnjih generacija kubanske muzike, a oni pretežno sviraju numere sa čuvenog albuma Buena Vista Social Club, čiji su naslednici.

Predvode ih Demetrio Munjiz, trombonista koji je prethodno bio muzički direktor orkestra Buena Vista Social Club i Ibrahim Ferer mlađi, sin pevača iz čuvenog filma Vima Vendersa.

Demetrio Munjiz i Ivan Đani, izvršni producent i menadžer benda, odgovorili su nam na nekoliko pitanja pred beogradski nastup.

Koliko odgovornosti sa sobom nosi ime „Buena Vista“ i koliko ste ponosni što nastavljate to?

Ivan Đani: Uspeh prvobitnog ansambla je prikazao i bogato kulturno nasleđe Kube i bezvremensku privlačnost muzike. Mi muzici prilazimo sa istom ozbiljnošću i profesionalizmom koji dolaze sa istom dozom odgovornosti. Potrebno je duboko poštovanje za originalnu muziku, posvećenost očuvanju te autentičnosti i želja da se ona predstavi novim generacijama dok ostajete verni njenim korenima. Naš rad usmeren je ka ljudima svih godina koji uvek zaslužuju najbolje, nezavisno od etikete.

Demetrio Munjiz: Čast nam je što smo deo fantastičnog programa Buena Vista All Stars i što nastavljamo da negujemo tradicionalnu kubansku muziku iz ljubavi, poštovanja i uvažavanja.

Kubanski muzičari oduvek imaju veliku publiku u Srbiji i „Buena Vista Social Club“ je voljen film kod nas. Da li ste znali to i koliko ste uzbuđeni što ćete zatvoriti 40. izdanje Beogradskog džez festivala?

Ivan Đani: Činjenica da kubanska muzika, uključujući Buena Vita Social Club, ima veliku publiku u Srbiji, dokaz je privlačnosti muzike širom sveta i izdržljivosti snage kulturne razmene. Beogradski džez festival, kao prestižni međunarodni događaj, igra ključnu ulogu u negovanju takvih odnosa.

Zatvaranje 40. izdanja tako renomiranog događaja će nesumnjivo biti velika privilegija, jer predstavlja kulminaciju decenija muzičke tradicije i inovacije. Takođe će biti prilika da se prikaže izdržljiva moć muzike da okupi ljude i proslavi kulturnu različitost.

Koliko je živa kubanska džez scena današnjice i koliko mladi ljudi cene sve ono što je bilo ranije?

Demetrio Munjiz: Kubanska džez scena je i danas živa, tu je bogata zajednica muzičara koji prenose nasledstvo svojih prethodnika.
Dok je globalno prepoznavanje kubanskog džeza bilo na vrhuncu 1990-ih uspehom Buena Viste, žanr nastavlja da privlači novu publiku.

Mlađe generacije kubanskih muzičara prihvataju tradicionalne oblike džeza, istovremeno ubacujući moderne uticaje i eksperimentišući sa novim zvucima. Teško je kvantifikovati koliko oni cene sve ono što je nasledstvo kubanskog džeza, ali jasno je da taj žanr nastavlja da bude značajan deo kulturnog dela naše zemlje. Mnoge mlade Kubance privlače kreativnost, inovativnost i društveni značaj džeza i mi radimo na tome da osiguramo njegovu vitalnost.

Šta bi idealno veče u Havani podrazumevalo osim muzike?

Demetrio Munjiz: Divna fuzija muzike, kulture i živahne atmosfere činila bi savršeno veče u Havani. Impulsivnost i avanturistički duh je ono što čini Havanu tako fascinantnom, tako da budite voljni da istražujete i uživate u znamenitostima.

INTERVJU Buena Vista All Stars: To što kubanska muzika ima brojnu publiku u Srbiji je dokaz privlačnosti muzike širom sveta 1
Foto: Promo

Dajte nam tri razloga za posetu Kubi za nekog ko nikada nije bio:

Demetrio Munjiz: 1. Bogato kulturno nasledstvo – Kuba nudi jedinstven miks afričkih, evropskih i urođeničkih uticaja. Istražite istorijske gradove poput Havane i Trinidada, divite se kolonijalnoj arhitekturi i uđite u treperavu muzičku i plesnu scenu.

2. Divne prirodne lepote: Od očuvanih plaža i kristalnih voda do bogatih kišnih šuma i krševitih planina, Kuba ima raznolike pejzaže. Otkrijte skrivene dragulje kao što je dolina Vinjales, na listi UNESCO Svetske baštine, poznata po krečnjačkim liticama i plantažama duvana.

3. Topli i prijateljski nastrojeni ljudi: Kubanci su poznati po gostoprimstvu i zaraznoj energiji. Upustite se u razgovor sa lokalcima, saznajte nešto o njihovoj kulturi i iskusite toplinu kubanskog gostoprimstva iz prve ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari