Za najbolju predstavu četvrtog Međunarodnog ambijentalnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar, koji je završen sinoć dodelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih „Staklena menažerija“ Narodnog pozorišta iz Beograda, proglašen je „Bunar“ u režiji Egona Savina i produkciji Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, Radionice Integracije i Fonda Krug. Žiri u sastavu: Emina Elor, predsednica, Miloš Jagodić i Branislav Nedić, u obrazloženju je rekao: „Jednostavnim, tačnim, svedenim rediteljskim sredstvima, Egon Savin vodi odlični ansambl predstave „Bunar“, kroz priču o svakodnevnim problemima jedne balkanske porodice.

Publika kroz uzbudljivu priču, potpomognuta iskrenom unutrašnjom dramatikom svakog pojedinog lika, biva uvučena u aktuelne probleme koje se tiču odrastanja, odvajanja i izbora.“

Nagrada za najbolju režiju pripala je Dijegu de Brei za „Zločin i kaznu“ u izvođenju Slovenskog mladinskog gladališča iz Ljubljane jer „originalnim i maštovitim preplitanjem rediteljskih i dramaturških rešenja osvetljava subjektivističku vizuru pojedinca u raskoljenom društvu“.

Najbolji glumac po oceni žirija festivala Tvrđava teatar je Igor Đorđević za ulogu u predstavi „Kanjoš Macedonović“ Narodnog pozorišta u režiji i po tekstu Vide Ognjenović, a najbolja glumica Radmila Živković za ulogu Majke u „Bunaru“.

Specijalna nagrada za najbolju mladu glumicu dodeljena je Tanji Petrović za ulogu Une u predstavi „Zbogom SFRJ“ po tekstu i u režiji Kokana Mladenovića i u izvođenju Ateljea 212.

Tvrđava teatar se ove godine održavao od 11. do 20. jula što je mesec dana ranije od prethodna tri. Razlog za pomeranje termina leži u tome što većina pozorišta u regionu koristi kolektivni godišnji odmor u avgustu, te je mogućnost za stvaranje kvalitetnog repertoara festivala prilično sužena. Gledajući sa te strane, selektorka i umetnička direktorka festivala Branislava Liješević je zaista imala pravo – ove godine na festivalu se pojavio čitav niz veoma zanimljivim pozorišnih ostvarenja kako u glavnom, tako i u pratećem programu. Ukupno smo videli 15 predstava iz pet evropskih zemalja u pratećem i glavnom programu. Glavni program, izuzev superspektakularnog otvaranja trupe Pan.Optikum sa predstavom „Transition“, odvijao se u Malom gradu Smederevske tvrđave, dok su prateći programi bili na Gradskom trgu. Sve programe zajedno, za deset dana festivala, videlo je oko 15.000 gledalaca. Osobenost ovog letnjeg festivala su i pozorišne radionice. Ove godine one su se odvijale u pratećem programu u okviru projekta IDEAL podržanog od strane Evropske unije. U Smederevu su se tokom festivala okupili mladi ljudi iz više evropskih gradova da bi zajedno kroz radionice napravili prezentaciju sa temom mladi Evrope, učenje kroz razmenu, a pod nazivom „Neko Svako“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari